18 Ekim, 2019

Trump: Erdoğan'a Aptallık etme, gel anlaşalım.Erdoğan dan cevap SURİYEDEYİM

Trump'tan Erdoğan'a mektup: Aptallık etme, gel anlaşalım, seni sonra arayacağım

Erdoğan dan cevap: SURİYEDEYİM

ABD Başkanı Donald Trump'ın Barış Pınarı Harekatı'nın başladığı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumla ilgili anlaşma çağrısı yaptığı mektup ortaya çıktı.
İlk olarak Fox News muhabirinin Twitter'dan paylaştığı mektup, daha sonra Beyaz Saray tarafından da teyit edildi. New York Times gazetesi, Trump'ın dün Suriye hakkında Kongre liderleriyle yaptığı toplantıda Türkiye'nin askeri operasyonuna yeşil ışık yakmadığını ispatlamak için Erdoğan'a "ağır" bir mektup yazdığını söylediğini bildirdi. Trump daha sonra, Temsilciler Meclisi'nde azınlık lideri Cumhuriyetçi Kevin McCarthy'den mektubun kopyasını masadakilere dağıtmasını istedi.
Mektupta Trump, Erdoğan'a, "Eğer bu işi doğru ve insani bir şekilde yaparsanız tarih de sizi iyi yazar. Eğer iyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek hep bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım" dedi.
Trump, ayrıca yolladığı mektubun ekinde Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani'nin Türkiye ile müzakere etmek istediğini ve bazı tavizler verme niyetinde olduğunu belirttiği mektubu da eklediğini ifade etti.
Türkiye'nin bazı sorunlarını çözmek için çok çabaladığını vurgulayan Trump, mektubunda şu ifadelere yer verdi:
"Sayın Cumhurbaşkanı, gelin iyi bir anlaşma yapalım! Binlerce kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulmak istemezsiniz ve biz de Türk ekonomisini mahvetmekten sorumlu olmak istemeyiz ve bunu yaparız. Size bunun bir örneğini Pastör Brunson olayında yaşatmıştım.
"Sorunlarınızın bazılarını çözmek için çok uğraştım. Dünyayı yüzüstü bırakmayın. Harika bir anlaşma yapabilirsiniz. General Mazlum sizinle müzakere etmek istiyor ve daha önce vermedikleri bazı ödünleri vermeye niyeti olduğunu söylüyor. Size güvenerek, (Mazlum Kobani'nin) bana yazdığı, elime yeni ulaşan mektubu da ekliyorum."



Trump'ın mektubuTelif hakkıBEYAZ SARAY

Mektubun üzerinde 9 Ekim 2019 tarihi olduğu görülüyor. Bu tarih, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda SDG'nin kontrolü altındaki alanda bir güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na başladığı güne denk geliyor.
....................
ve Angaraya  koşarak gelip  anlaştılar..
"ABD/USA nın
ANGARA da İmzaladığı BELGE
PKK/PYD = ABD/USA
Olduğu TESCİLLENDİ"

Türkiye ile ABD anlaştı: TSK Suriye'de harekâtı durduracak, YPG 5 gün içinde sınırdan 32 km güneye çekilecek

Pence ve Erdoğan
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaparak ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını duyurdu.
Pence, Suriye'nin kuzeydoğusundan YPG'nin 120 saat içinde çekileceğini ve ABD'nin bunu sağlayacağını belirtti.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde konuşan Pence, "YPG'nin Türkiye'nin 20 mil (32 km) sınırından güvenli çekilmesini sağlayacağız" dedi ve çekilmenin başlamış olduğunu açıkladı.
Pence, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na bu süre boyunca ara verileceğini, Suriye'nin kuzeydoğusundan YPG'nin çekilmesinin ardından derhal sona erdireceğini söyledi.
"İki üke güvenli bölge çalışması kapsamında ortak çalışacaktır" diyen Pence, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamayacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değildir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin "güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul ettiğini" belirterek "Bu alanın kontrolü Türkiye'de olacak" dedi.
Çavuşoğlu, "PKK/YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için operasyona ara veriyoruz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes meşru iki taraf arasında olur" diye devam etti.
Türkiye'nin operasyona ara vereceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Şartlar gerçekleştikten sonra, yani YPG çekildikten sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz" diye konuştu.



Mevlüt ÇavuşoğluTelif hakkıGETTY IMAGES

İki ülkeden ortak yazılı açıklama

Türkiye ve ABD'li yetkililerin bugün Ankara'da yaptığı görüşmelerin ardından iki ülke ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, güvenli bölgenin öncelikle Türkiye'nin kontrolünde olacağı, YPG'nin ağır silahlarının toplanacağı ifade edildi.
İki ülkenin ittifakı teyit edilirken, Suriye'de sahadaki duruma dair şu ifadeler yer aldı:
"Güvenli bölge, evvelemirde (öncelikle) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olacak ve her iki taraf, güvenli bölgenin her veçhesiyle uygulanmasında eşgüdümü artıracaktır.
"Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı'na, güvenli bölgeden YPG'nin 120 saat içinde geri çekilmelerini teminen ara verecektir. Barış Pınarı Harekatı, bu geri çekilmenin tamamlanmasını müteakip durdurulacaktır.
"Her iki taraf Türkiye'nin, YPG ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır.
"Barış Pınarı Harekatı durdurulduğunda, Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır."

Çavuşoğlu ve Pence'ten Kobani konusunda farklı açıklamalar

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülkenin vardığı anlaşmanın ardından, Kobani konusunda farklı açıklamalar yaptı.
Harekatın başlamasından sonra, Kürtlerin Rusya ve Suriye ile anlaşması üzerine Suriye askerleri bir süre önce Kobani'ye girmişti.
Pence, anlaşma kapsamında Türkiye'nin Kobani'de askeri faaliyette bulunmama sözü verdiğini söyledi.
Çavuşoğlu ise Kobani konusunda ABD'ye herhangi bir garanti vermediklerini vurguladı.
Kobani'de artık Rusya ve Suriye hükümetine bağlı güçler olduğunu belirten Çavuşoğlu, Menbic ve Kobani'nin durumunu onlarla görüşeceğini açıkladı.
İki ülkenin imzaladığı yazılı anlaşmada da Kobani hakkında özel bir madde bulunmuyor.



Mazlum Kobani
Image captionSDG Genel Komutanı Mazlum Kobani

SDG: Anlaşmayı kabul ediyoruz, gerekenleri yapacağız

Reuters haber ajansı, Kürtçe yayın yapan Ronahi TV'ye dayandırdığı bir haberde, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani'nin "Türkiye ile anlaşmayı kabul ediyoruz ve başarıya ulaşması için gerekenleri yapacağız" sözlerine yer verdi.
Reuters, Suriye hükümetine yakın çizgideki Al Mayadeen televizyonuna dayandırdığı bir haberde ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın siyaset ve medya danışmanı Buseyna Şaban'ın, Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmayı "muğlak" bulduğunu bildirdi.
ABD Başkan Yardımcısı Pence'in açıklamasının ardından konuşan Şaban, Şam'ın, Suriye'de bir başka Irak Kürdistanı'nı "kabul edemeyeceğini" ifade etti.
Şaban'ın, Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri ile şimdiye dek "önemli adımlar" atıldığını, ancak sorunlarının tümünün hemen çözülemeyeceğini söylediği belirtildi.

Trump: "Haşince" sevgi göstermek gerekti

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile vardıkları anlaşmaya dair Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bu noktaya gelebilmek için, onların iyiliği adına biraz 'haşince' sevgi göstermek gerekti" dedi.
Trump, paylaştığı bir dizi mesajda şunları söyledi: "Bu anlaşma üç gün önce ASLA yapılamazdı. Bu noktaya gelebilmek için, onların iyiliği adına biraz 'haşince' sevgi göstermemiz gerekti. Bu uygarlık için müthiş bir gün. Gerekli, biraz da sıra dışı bir yolda ilerlerken beni desteklediği için için ABD'den gurur duyuyorum. İnsanlar bu 'anlaşmayı' yapmak için yıllardır uğraşıyordu. Milyonlarca hayat kurtulacak. Herkese tebrikler."

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...