01 Şubat, 2020

iki Hatıra "Demirel’in oturak alemi” ve Şükrü Elekdağ

erasyon yapılmasına karşı çıktığı için hükümetten düşürülmeye çalışıldığını, bu olmayınca erken seçim kararı aldırılarak Irak konusunda ABD’ye destek verecek bir hükümetin işbaşına getirildiğini söyledi.
Söyleşiye katılan DSP Genel Başkanı Masum Türker de Ecevit-Bush görüşmesine ilişkin detaylar aktardı.
Bush, Irak savaşı için destek isteyince Ecevit destek veremeyeceğini belirterek, “Orada Müslümanlar var, onların ölmesine razı olamayız” der. Bush bu kez ikna etmek için “Onlar Müslüman değil, onlar Şii” diye ısrar eder. Ecevit bunun üzerine “bizim için Şii de Alevi de Sünni de Müslümandır, ayrım yapmayız “der. Bush bu cevap üzerine Ecevit ile konuşmasını keser ve görüşmenin sonuna kadar sadece Kemal Derviş ile konuşur.
2002 seçimlerinden AKP tek başına iktidar ile çıktıktan sonra siyasi yasaklı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bush ile yaptığı görüşmeyi gazeteci olarak izlemiştim. Erdoğan’ın Irak’a müdahale konusunda tam destek vaadinde bulunmasının tanıklarından biriyim.
Neticede Irak’ta milyonlarca insan öldü. Müslüman olsun olmasın, milyonlarca insan... Zaman zaman dindarların dinsizlikle suçladığı Ecevit, bu insanların ölümüne razı olamayacağını söyledi ve iktidardan alaşağı edildi.
Erdoğan’ın tavrına gelince; tarih boyunca müslümanın müslümana yaptığını kimse kimseye yapmamıştır.
Bu yüzden Ecevit gibi siyasetçilerin hatalarını, günahlarını bile özlüyoruz.
Yorumlar
Yorum yaz...

  • Necati Çavdar İki Hatıra da biz den olsun.. 31 Mart tezkeresinden sonra Süleyman Demirel'in evindeyiz..
    Demirel, Cumhurbaşkanlığından sonra her cuma günü sabah insanlarla buluşup belirli konularda sohbet eder idi.
    Ben bu “CUMA toplantıları”nı daha evvel -Demirel'in sağlığında  vce o günlerde-  "Demirel’in oturak alemi” diye yazmıştım..
    Demirel’in Başbakanlığı döneminde “Başbakan Müşaviri” olarak yakınında bulundurduğu Mehmet Yüce beyle gittiğimiz Cuma toplantılarından birinde yaşadığım hadiseyi Hüseyin beyin bu paylaşımı vesile ile konuyla ilgili olan yeri tekrar hatırlamış oldum..
    …..
    O günlerde 31 Mart tezkeresi Meclis’de “KABUL EDİLMEMİŞ “ sayılıyor..
    Biz yine Demirel’in Evindeyiz.
    DYP den MSB olan Mehmet Gölhan ve bazı eski bakanlarda var..
    Ve Demirel, “ABD'nin bu tür olayları unutmayacağı tezkerenin geçmemesinin hesabının ilerde sorulacağını” söylüyor.
    Ve tarih ve gün vererek diyor ki " haziran da savunma bakan yardımcısı geldi.. Hükmet (Ecevit ,bahçeli,Yılmaz koalisyonu) AB'ye Irak'a müdahalede YARDIM sözü verdi.. Ancak baktılar bunun altından kalkmayacaklar, SEÇİME gittiler.. "diyerek AKP'nin("Türkiye'nin söz verdiği halde ) tezkere olayı ile -ABD ye destek vermeyerek- yanlış yaptığını ve de ABD'nin günü gelince Türkiye'den bunun acısını çıkaracağı endişelerini dile getirdi...
    Kamuoyuna yansımamış olan bu ziyareti, bilmiyordum..
    Acaba ..?.. dedim.
    Eve gelince araştırdım, gerçekten o tarih de ABD yetkilisi Türkiye' ye gelmiş..
    …………….
    Ve yine bir hatıra..
    Evet Tezkere geçmedi..
    Ancak o günleri takip eden günlerde bir kararname yayınlandı.
    Kararname de Amerikan “Hamulesi” geçtiği için hiç unutmam.
    O kararname ile bir çok hava alanı, hatta Trabzon limanı gibi limanların Amerikan geçişlerine açılarak ABD savaş makinesinin IRAK da işlemesine “Yardım” ediliyordu..
    Resmi gazete de ilgili kararnameyi okuyup "hamule" kelimesinin anlamını kavrayınca TEZKERE’nin geçmemesinin fazla bir şey ifade etmediğini, hükümletin kamuoyuna çok da yansımayan bu hareketle ABD ile iş tuttuğunu anladım..
    Hemen o gün Meclisin eski Halkla İlişkiler binası B Blok zemin katta Tezkereye tümden Muhalefet eden CHP’nin konuyu en iyi bilen, yetkin üyesi olan Eski Washington Büyükelçimiz ve o dönem
    CHP Milletvekili olan Şükrü Elekdağ, ile karşılaşarak Meclis ana binaya kadar sohbet ederek birlikte yürüdük..
    O’na “bu gün hükmet, ABD’ askeri geçişlerine imkan veren kararname yayınladı. Ne düşünüyorsunuz diye sorunca ..”Bilmiyorum” diye cevaplayarak o konu üzerinde durmayıp kaçındı
    Kendi kendime “Elakdağ, bilmeyip de kim bilecek…..?” diye düşünmeden edemedim..
    Demek, “tezkere” olayı ile milletin gazı alınmış, ABD ye başka yolla imkan verilerek ne şiş ne de kabab yakılmıştı. Muhalefet de üzerinde durmamış, yok saymıştı..

    Zira sonrasında da en de o kararname üzerine o gün Meclis de tek muhalefet olan CHP den de fazla bir eleştiri geldiğini hatırlamıyorum.

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...