13 Mart, 2019

Keşmir: Hindistan’ın hava saldırıları

KeÅŸmir Nerede? KeÅŸmir Sorunu



///////////////////

Hindistan’ın hava saldırıları savaş öncesi

Ne Narendra Modi ne de Imran Khan tam bir Hindistan-Pakistan ihtilafı sağlayamaz




Hindistan'ın Keşmir'deki “kontrol hattı” üzerindeki sınırlı hava saldırıları ve Pakistan'ın “tüm olasılıklar” için hazırlandığına dair uyarısı, her şeyden önce savaşa hazırlıktan daha politik bir duruş olarak görünmektedir. En azından, uluslararası toplum nükleer silahlı komşular tarafından bir kez daha ortaya atıldığını umuyor.
Rasyonel konuşarak, hiçbir ülkenin başbakanı başka bir tam boyutta ihtilaf çekemez - Pakistan'ın İmran Hanı, geçen Temmuz ayında ilk kez Hindistan'ın Narendra Modi'sinde güç kazandıktan sonra hâlâ başlıyor çünkü bu baharda ulusal anketlerde ikinci bir şans arıyor.



1947'deki bölünmeden bu yana meydana gelen üç büyük Hindistan-Pakistan ihtilafından ikisi Keşmir'e verildi. Ortak bir faktörleri var. 1965 savaşı, 1999'daki Kargil çatışması ve daha az tekrarlayan çatışmalar hiçbir şeyi çözmedi. Keşmir bölünmüş, tartışmalı ve şiddete eğilimli, düşük düzeyde bir isyan sahnesi ve her iki taraftaki aşırılık yanlılarının sürekli olarak kullandığı bir sürtünme kaynağı olmaya devam ediyor .
Modi, Sevgililer Günü'nde Azad Keşmir'de yaşayan ve 44 Hint paramilitesini öldüren İslamcı teröristler tarafından katledildikten sonra bir şeyler yapması gerektiğini açıkça belirtti. Kamuoyu ve siyasi rakipleri, harekete geçmesini istedi. Salı günkü “cerrahi grevler”, Pakistan’ın askeri olarak yanıt vereceği daha uzun bir sınır ötesi kara operasyonuyla karşılaştırıldığında daha az riskli bir seçimdi .


Pakistan, Hindistan ve Çin tarafından kontrol edilen Keşmir bölgeleri


Aşırı ısınmış temperler, geçmişte olduğu gibi, Modi'yi daha sert bir eyleme iten ters etki yaratabilirdi - ve bu bir olasılık olarak duruyor. Yine de şu anda, Hindistan’ın misilleme faaliyetlerini sınırlandırma kararı gibi göründüğü gibi, Han’ın şimdiye dek saldırı sonrası serpinti durumundaki sakin, esasa edici olmayan muamelesiyle yardım edildi. Salı günü görünüşte makul olan bu yaklaşımını sürdürerek, kendini savunma konusunda "uygun şekilde" cevap verme hakkını saklı tuttu.
Pakistan liderleri nihayet tarih derslerini öğreniyor olabilir mi? Pakistan daha güçlü ve daha zengin olan Hindistan'ı yenemez Çalıştığında kaybeder. Nükleer mantıklı bir seçenek değil. Ancak ülke diplomatik ve politik savunmasını başarıyla güçlendiriyor.
Pakistan, Çin'de güçlü bir dost ve yatırımcıya sahip ve büyüyen bir askeri boyuta sahip olan Çin devlet başkanı Xi Jinping'in Kemer ve Yol projesinde önemli bir rol oynuyor İslamabad'ı ziyaret eden son bir ziyaretçi , Suudi tacı prens ve diğer zengin destekçi Mohammed bin Salman idi.
Bu arada, Donald Trump'a teşekkürler, Pakistan kendisini giderek artan bir şekilde Washington'un boğucu kucaklarından arınmış olarak görüyor. Hindistan gibi, Pakistan'ın aşırılık yanlısı gruplarla olan bağlantılarından şikayet eden Trump , geçen yıl ABD güvenlik yardımını kesti . Bu ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi, pek çok Pakistanlı tarafından stratejik vassalage’ın sonu olarak kabul edildi.
Bu yüzden Hindistan , 14 Şubat saldırısından sonra Pakistan'ı diplomatik olarak “tamamen izole etmeyi” taahhüt etti ve uluslararası ihmal tehdidinde bulundu.
Bu sadece Hindistan'daki hayal kırıklıklarını şiddetlendirebilir. Ve “havalı el” Khan, geçen yılki seçim kampanyasında olduğu gibi, aşırı sağ dini grupları şımartmak için görünerek kartlarını aştı. Hindistan'ın ilk kez kanıt sunması halinde Modi'nin “ barışa bir şans vermesi ” gerektiğini söyleyen terörist grup Jaish-e-Mohammed'in suçluluğunun 14 Şubat'taki suçluluğunun sorgulanması umut verici değil.
Rajasthan'daki bir haftasonu seçim mitinginde Modi, terörizmi Pakistan'ı yenmek için sopa olarak kullanmaya devam edeceğini belirtti. “Tüm dünyada terörizme karşı fikir birliği var ... Skorlar bu kez çözülecek, iyiye yerleşmiş” uyardı. Hava saldırısından sonra Churu’da konuşan Modi, Hindistan’ı övünmekten korkmadı .
Diğer bakanların daha zaferi vardı, “aşırı bir cesaret eylemi” kutladılar ve Pakistan'ın misillemesi durumunda “daha ​​sert ve daha güçlü” geri dönmeye söz verdiler.
Bu tür bir jingoizm, Modi halkına seçim anlamında gelebilir. Güvenlik uzmanı Happymon Jacob , ancak, onlar da yakın tarihte çalışacaklarsa, siyasi rotanın Hindistan'ın tekrarlayan Keşmir kabusundan tek kaçış olduğunu fark edeceklerdir .
Jacob, Hindu'da “Agresif taktikler Güney Keşmir'in Hindistan hakkındaki popüler görüşünü değiştirdi” dedi. “Hindistan, Keşmir’de bir sıkıntı içerisinde buluyor ve bu sayede Kashmir’i yeniden izlemeye sokmak için çok sayıda siyasi karmaşıklık, arka kanaldan uzanarak ve kapsamlı bir siyasi vizyon alacak.”

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...