11 Nisan, 2019

Çıplak Gözle Astronomik Gözlem Nasıl Yapılır ? - Neler Oldu?

Çıplak Gözle Astronomik Gözlem Nasıl Yapılır ? 

- Neler Oldu?


Çıplak Gözle Astronomik Gözlem Nasıl Yapılır

            Geçmişten günümüze insanlar gökyüzüne ayrı bir merak duymuştur. İnsanlara gökyüzü gözlemi nasıl yapılır diye sorsak muhtemelen bir teleskoba ihtiyacınız olduğunu söyleyeceklerdir. Ama hayır, teleskop kullanmadan da gözlem yapabilirsiniz.
Gözlemde kullanabileceğiniz uygulamalar bilgisayarlar için: Celestia Stellarium.
Telefonlar için: Solar System Scope, Star Chat, Star Walk 2.

 Peki Gece Gökyüzünde Neler Gözlemlenebilir?

 1. Ay

 2. Yıldızlar

 3. Takımyıldızları

 4. Yapay uydular

 5. Galaksiler

 6. Bulutsular

 7. Kuyruklu yıldızlar

 8. Meteorlar

 9. Gezegenler

            Astronomi ile ilgilenen ve gözlem yapmak isteyenler genelde Ay gözlemi yapmak istemez. Ama Ay başlangıç için iyi bir hedeftir. Ay'ın üzerindeki koyu lekelerle Ay Deniz'i denir ve donmuş lavdan oluşur. Çıplak göz ile görebileceğimiz gezegenler: Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'dür. Uranüs ve Neptün çıplak gözle gözükmez.

            Merkür gün doğmadan ve batmadan hemen önce gözükür. Çıplak gözle görülebilecek gezegenlerden gözlem yapılması en zor olandır. Venüs de Merkür gibi gün doğmadan ve batmadan hemen önce görülür. Ay'dan sonra en parlak gök cismidir. Mars kırmızı-turuncu rengiyle hemen kendini belli eder. Jüpiter gök kubbede beyaz gözükür. Ufak bir dürbünle 4 büyük uydusu (Io, Ganimade, Calisto, Europa) gözlenlenebilir. Satürn diğerlerine göre çok daha hafif bir ışığa sahiptir. Gezegenler her mevsim rahatlıkla gözlemlenebilir.
 
 Peki, Kışın Gökyüzünde Ne Gözlemleyebiliriz?

 * Avcı (Orion) Takımyıldızı

 * İkizler (Gemini) Takımyıldız
 ı
 * Büyük Köpek ( Canis Major) Takımyıldızı

 * Arabacı (Auriga) Takımyıldızı

 *Boğa (Taurus) Takımyıldızı belirgin bir şekilde görülür.
           
            ​​​​​​Gökyüzünde sıralı üç yıldız görürseniz bilinki o Orion Kuşağı'dır. (Orion Belt)
 Kuşağın üstünde iki, altında iki olmak üzere dört yıldızı daha göreceksiniz. Üsteki Orion'un omzu alttaki bacaklarını oluşturur. Sol omzundaki kırmızı parlak yıldız ömrünün sonlarındaki Betelguse'dur. Orion'un sağ ayağındaki mavi yıldız Rigel'dır. Orion'un sol dizinde bir parıltı göreceksiniz. O bir yıldız değildir. O Orion Nebulası'dır. Kemerindeki yıldızlar soldan sağa doğru: Alnitak. Alnilam ve Minteka'dır. Kışın 13-14 Aralıkta saatte 75 meteor gözlemlenebileceğiniz Gemini meteor yağmuru oluşur. (Tarih 1-2 gün kayabilir.)

 Peki, yazın gökyüzünde ne gözlemleyebiliriz?

 * Çalgı (Lyra) Takımyıldızı

 * Kuğu (Cygnus) Takımyıldızı

 * Kartal (Aquila) Takımyıldızı

 * Yay (Sagittarius) Takımyıldızı

 * Akrep (Scorpus) Takımyıldızı rahatlıkla gözlemlenebilir.

            Büyük ihtimalle Yaz Üçgeni'ni duymuşsunuzdur. Gökyüzündeki Çalgı Takımyıldızı'nın açık mavi ve en parlak yıldızı Vega, Vega'dan 25 derece güneydoğudaki Kuğu Takımyıldızı'ndaki Deneb ve Deneb'den 40 derece Güney'deki Kartal Takımyıldızında bulunan Altair bu Yaz Üçgenini oluşturur.

 Peki, Gökyüzünde Yıldız Ve Gezegenleri Nasıl Ayırt Edeceğiz?

            Bu çok kolaydır. Yıldızlar her yere dağılmıştır ve titrek bir ışığa sahiptir. Konumlarını korurlar. Gezegenler ise Güneş'in gündüz geçtiği yola yakın yerlerde dururlar ve sabit bir ışıkları vardır. Konumlarını korumazlar. Eğer sizde gökyüzünü incelemek isterseniz teleskoba ihtiyacınız yok. Bu bilgiler ve bir gök atlası yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700...