14 Aralık, 2019

Alman Ordusu, bir yüzyılda ilk defa haham çalıştıracak

Alman Ordusu, bir yüzyılda ilk defa haham çalıştıracak

Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, "Bugün Bakanlar Kurulu toplantısında, Yahudi askerlerimize önemli bir sinyal gönderdik."

Alman ordusunun askerleri Bundeswehr, 28 Eylül 2018 tarihinde Almanya Munster'da düzenlenen bir medya gününde tatbikata katıldı (fotoğraf kredisi: FABIAN BIMMER / REUTERS)
Alman ordusunun askerleri Bundeswehr, 28 Eylül 2018, Munster, Almanya'da düzenlenen bir medya gününde tatbikata katıldı.
(fotoğraf kredisi: FABIAN BIMMER / REUTERS)
Alman ordusu, bir asırdan beri ilk kez saflarında bir haham yakalamaya başladı.
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hükümetin büyüyen antisemitizmle mücadele etmek için Alman ordusunda (Bundeswehr) bir Yahudi askeri papazı yeniden canlandırmaya çalıştığını söyledi.

Tarafından önerildi
Kramp-Karrenbauer, “Bugün Bakanlar Kurulu toplantısında, Yahudi askerlerimize önemli bir sinyal gönderdik” dedi.
“Yaklaşık 100 yıl sonra tekrar Bundeswehr'e bir Yahudi askeri hahamını kuracağız . Net bir taahhüt - Ülkemizde Yahudi yaşamı açıktır” dedi.
Alman gazetesi Deutsche Welle (DW) tarafından yayınlanan bir rapora göre , şu anda ülke ordusunda görev yapan yaklaşık 300 Yahudi askeri var.
DW, federal hükümeti oluşturmak için Yahudiler Merkez Konseyi ile bir antlaşma imzalayacağını da sözlerine ekledi.
Bu yılın başlarında, Konsey başkanı Josef Schuster, Alman makamlarını Yahudilere ve Müslüman üyelerine Frankfurter Allgemeine Zeitung'daki bir sütunda Hıristiyanlara olduğu gibi dini hizmet vermeye çağırdı .
Schuster'in temyizinin ardından Kramp-Karrenbauer'ın şu anda Avrupa Komisyonunun başı olarak görev yapan selefi Ursula van Der Leyen de isteğine kulak verme niyetini dile getirmesine karşın, görevinden ayrılmadan önce projeyi yürütmeyi başaramadı.
DW'ya göre, orduda görev yapan yaklaşık 3 bin Müslüman asker var, ancak onları temsil eden merkezi bir örgütlenmemiş olmaları, ordudaki imamlar için düzenlemelerin yapılmasını zorlaştırıyor.
Birinci Dünya Savaşı sırasında, bazı hahamlar da dahil olmak üzere Bundeswehr'de on binlerce Yahudi görev yaptı. Bunlar arasında önde gelen ilahiyatçı Leo Baeck vardı.


Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...