08 Aralık, 2019

Eski düzen çöktü ..Yeni düzen mi... ya da TRUMP, ABD'mi karşı


İngiliz – Amerikan imparatorlukları
Önce imparatorlukları, uluslara, kabilelere güya  “devlet”lere bölerek kontrolü denediler..
Yetmedi..
Kimi örgütlerle ne idüğü belirsiz  yapılarla   uğraştırarak güçsüz hale getirip Devletleri zayıflatarak, kontrolü denediler..
Bölge dışı devlet ve unsurların müdahalelerine yol açtılar
Şimdi ise inden çıkılmaz hale getirdikleri  bölge ve olayları kontrol için DEVLETlerle iş yapar hale geliyorlar..
Güce dayalı Kontrole ağırlık veren ABD “derin devleti” ile sermaye hareketlerinin önünü açan ticarete önem veren  TRUMP yönetimi şimdilik el ense çekiyor..
Petrol bölgelerini kontrol için icad ettikleri İŞİD/DEAŞ a 30 bin kişilik ABD kontrolündeki  tüm kapıları açarak
En son örnek binlerce tır silahla destekledikleri PKK/PYD yi
Sonrada  Libya da Haftar’ı  gözden çıkardı..
Tıpkı Surye’de Kuzeyden ekerek 35 km göneye indirdiği PKK/ PYD ye söylediği
“İŞİDle mücadele ettiler
Petrolü güvene aldılar”  argümanını General
Hafter için de söylüyordu.
Reuters  ‘in 19 NİSAN 201   verdiği haber  şöyle idi.
Beyaz Saray, Trump'ın Pazartesi günü Libya komutanı Haftar ile konuştuğunu söyledi

WEST PALM BEACH, Fla. (Reuters) - Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Donald Trump’ın hafta başında telefonla konuştuğunu ve Libya’nın başkenti Trablus’a yapılan askeri saldırıların lideri Libya komutanı Khalifa Haftar ile “devam eden terörle mücadele çabaları” konusunu tartıştığını söyledi. Uluslararası kabul görmüş hükümete muhalefet.

Cuma günü Libya’da, Qaser Ben Ghasher’in güneyindeki Tripoli banliyösünde bombalanarak iki çocuk öldürüldü. Yetkililer yorum yapmak için hemen ulaşamadı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Pazartesi günü yapılan telefon görüşmesinde Trump, Mareşal Haftar'ın terörle mücadelede ve Libya'nın petrol kaynaklarını güvene almada ki  önemli rolünün tanındığını ve ikisinin Libya'nın istikrarlı ve demokratik bir siyasi sisteme geçişi için ortak bir vizyonu tartıştığını söyledi.
Beyaz Saray’ın neden aramayı duyurmak için birkaç gün beklediği belli değildi. Avrupa ve Körfez, Trablus'u ele geçirmek için Haftar güçleri tarafından bir baskıya bölündü.

ABD Savunma Sekreteri Vekili Patrick Shanahan “Libya'nın ihtiyacı olan askeri bir çözüm değil” dedi. Haftar'ın “terörle mücadeledeki rolünü” desteklediğini ve Washington'un Haftar'ın “bölgede demokratik istikrarı sağlamada desteğini” gerektirdiğini söyledi…

…………………………..
Buna rağmen PKK/PYD yi  Türkiye sınırından  çekerek her zaman karşı çıktığının aksine Türkiye'ye alan açarak Suriye'de belli alanların kontrolünün Türkiye'ye geçmesine  razı olması..Görsel sonucu


Haftar’ı değilde BM nin tanıdığı Traplus hükumetine destek vermesi..
Suriye üzerinden Akdeniz de   etkin konuma  gelen Rusya’nın önünü kesmek
Avrupa'yı RUS GAZIna boğmamak  için mi  
Türkiye – Libya Akdeniz hidrokarbon anlaşmasına yeşil ışık yaktı?




Türkiye ve Libya'nın imzaladığı Doğu Akdeniz'deki deniz sınırı ve Türkiye'nin MEB alanı - Telif hakkı Dışişleri Bakanlığı Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes





libya + türkiye + akdeniz ile ilgili görsel sonucu


libya + türkiye + akdeniz ile ilgili görsel sonucu




libya + türkiye + akdeniz ile ilgili görsel sonucu

İlgili resim


İlgili resim

İlgili resim

İlgili resim

İlgili resim
İlgili resim

...........................



//////////////////////////////////////////////////
https://www.bloomberg.com/

ABD Yetkilileri, Trump'ın Libyalı Strongman'ın Trablus'a Saldırısına Destek Verdiğini Söyledi


 Tarihinde güncellendi 

Cumhurbaşkanı Donald Trump, geçen hafta Libyalı güçlü adam Khalifa Haftar ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin, konuya aşina olan Amerikan yetkililerine göre Birleşmiş Milletler destekli hükümetini empoze etmek için ülkenin başkentine yapılan saldırıyı desteklediğini belirtti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'dan daha önce yapılan bir çağrı, üç diplomatın açıklamasına göre, Libya Ulusal Ordusu olarak bilinen kuvvetlerinin Trablus'a yönelik bir saldırı için ABD yeşil ışığının izlenimiyle Haftar'dan ayrıldı.
Bu hesaplar, 15 Nisan Cuma günü Trump ile Haftar arasında yapılan çağrıda Cuma günü yayınlanan Beyaz Saray ifadesinin ötesine geçiyor. ABD başkanının Haftar'ı taktik olarak tanıdığı vahy - açıklamasında "saha mareşali" olarak nitelendirildi - Libya liderinin ülkenin Başbakanı Fayez Al-Sarraj liderliğindeki uluslararası alanda tanınan hükümetine aniden zarar vermesi gibi.
Trump'ın Haftar'la yaptığı konuşma, Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah El-Sisi'nin 9 Nisan'da ABD Başkanı ile bir araya gelip, konuyu tanıyan iki kişiye göre Haftar'ı desteklemeye çağırmasından sonra gerçekleşti. Trump ayrıca, bir Haftar destekçisi olan Abu Dabi Prensi Prens Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile de konuştu, Beyaz Saray'ın Haftar ile yaptığı çağrıyı kabul eden ifadesini yayınlamasından önceki gün.
Beyaz Saray, Trump'ın “süregelen terörle mücadele çabalarını” tartıştığını ve “Mareşal Haftar'ın terörle mücadelede ve Libya'nın petrol kaynaklarını temin etmedeki önemli rolünü” söyledi.
Çarşamba günü, bu hikayenin yayınlanmasından sonra, tespit edilmeyi reddeden bir Beyaz Saray sözcüsü, Haftar ile Trump ve Bolton arasındaki telefon görüşmelerinin karakteristiğinin yanlış olduğunu söyledi. Detaylandırmadı.

Undercutting Diplomats

Haftar'a yönelik Beyaz Saray teşviki, Dışişleri Bakanı Michael Pompeo tarafından günler önce alınan kamuoyundan çarpıcı bir dönüşü temsil ediyordu. 7 Nisan tarihli bir açıklamada Pompeo, “Khalifa Haftar'ın güçlerinin askeri taarruzuna karşı olduğumuzu açıkça belirttik ve bu askeri operasyonlara Libya başkentine karşı derhal durma çağrısı yaptık” dedi.
Trump ve Bolton, Haftar'ı Trablus'ta ilerlemesine karşı defalarca uyaran Libya'daki Peter Bodde'deki suç işlerinin de altını çizdi. Abu Dhabi’deki bir Şubat toplantısında Haftar’a konuyla ilgili diplomatlara göre başkentin kırmızı bir çizgi olduğunu söyledi.
ABD yetkilileri, başlangıçta BM Güvenlik Konseyi'nde Haftar'ın güçlerini mücadeleyi durdurmaya zorlayacak İngiltere'nin önderliğindeki bir çabayı desteklerken, aniden izlerini değiştirdiler ve o zamandan beri bir karar alma çabalarını durdurdular.





Khalifa Haftar
Khalifa Haftar
Fotoğrafçı: Balkis Press / Sipa ABD / SIPPL Sipa ABD

Geçen hafta Libya'nın komşusu Tunus'u ziyaret eden bir Trump müttefiki olan ABD'li Senatör Lindsey Graham, Haftar ile Trump veya Bolton arasındaki çağrıların detaylarından haberdar olmadığını söyledi. Ancak ABD'ye karşı taraf seçmesi veya askeri güç tarafından yönetilme girişimlerini teşvik etmesi konusunda uyardı.
Bloomberg News ile yaptığı röportajda Graham, “Bütün partileri masada bulmalısın” dedi. “Büyük bir hata, bir grubun diğerine destek vermesidir.”
Graham, “Haftar, Trablus'u fethedemez ve tutamaz” dedi. “Trablus'u askeri güçle fethetmeye çalışırsa, yine Suriye olacaktı.”
Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra Rusya, Fransa ve Suudi Arabistan'ın da desteğini alan Haftar, Libya'nın doğu ve güneyinin büyük bölümünü kontrol ediyor. Başkentin bu ayın başlarında alınması için bir kampanya başlattı. Eski sömürgeci iktidar İtalya ve diğer Avrupa ülkeleri tarafından desteklenen Sarraj, güçlerinin saldırı öncesi çizgilere çekilinceye kadar Haftar ile görüşmelerin başlayamayacağını söyledi.
Haftar, saldırganın Libya'da İslamcı terörizmle mücadele etme amaçlı olduğunu iddia etti. AB, Fransa ve diğer bazı üyelerin itirazından sonra 11 Nisan'da yaptığı açıklamada, Trablus'ta ilerlemesini durdurması için Haftar'a çağrıda bulundu.
Savunma Sekreteri Vekili Patrick Shanahan Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, “askeri çözüm Libya'nın ihtiyacı olan bir şey değil” dedi.
“Daha önce söylediklerim ve desteklediğim şey Mareşal Haftar'ın terörle mücadeledeki rolü bakımından verdiği destek, ancak Mareşal Haftar'ın desteğine ihtiyacımız olan bölgede bölgede demokratik istikrar sağlanması” dedi.
- Nick Wadhams ve David Wainer’in yardımıyla


///////////////////////////////////////////////////////////////////////


Aguila Saleh Eissa

Libya Parlamentosu Başkanı: Hükümetin gayri meşru, Türkiye ile anlaşmasını geçersiz kıldı

9 ARALIK 2019


Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Sayın Aguila Saleh Eissa'nın Genel Sekretere yazdığı mektup metni Birleşmiş Milletler Bay Antonio Gutierrez, tercüme edildiYunanistan Parlamentosu, Libya Cumhurbaşkanı Hellenic Parlamentosu Başkanı Konstantinos Tassoulas ile görüşmek üzere Yunanca yayınladı. Mektupta Saleh, hem Deniz Yasası hem de Libya Siyasi Anlaşmasının temelini oluşturan ve Libya Hükümeti ile Türkiye arasında deniz alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakatın esas alındığı argümanların ayrıntılı bir açıklamasını sunar. geçersiz. Perşembe günü Yunanistan 'da beklenen Bay Saleh, Memorandum' un ikinci unsurunun / bölümünün Libya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki deniz sınırının / yargı alanının sınırlandırılmasını büyük ölçüde görmezden geldiğine dikkat çekiyor. "Bu nedenle geçersiz" nedenlerini belirtir ve belirtir: Libya görevlisinin mektubu şu şekildedir: Libya halkına dayatılan ve hiçbir zaman Libya Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmayan, Türkiye ile Ulusal Anlaşma hükümeti arasındaki askeri / savunma işbirliği herhangi bir işbirliği gerektirmez. Ulusal Anlaşma Hükümeti Başkanlık Konseyi, Başkan ve üyeleri, hiçbir zaman Libya Temsilciler Meclisi önünde yemin etmemiş, varolan bir yasadışı varlıktır . Türk silahları Misra ve Trablus limanlarına girmekte ve hareket etmektedir. Ulusal Anlaşma Hükümeti tarafından kamuoyu tarafından kabul edilen açık ve net bir askeri destek olup, Cumhurbaşkanı Erdoan'ın kendisinin ve ayrıca uydu tarafından kaydedilen bir uydu telefon uydusunun resmi bir ifadesi olarak kaydedilmiştir. haber ağları ve medya tarafından yayınlanan ve insansız hava araçlarının korkunç saldırılarında da ortaya çıkan çok sayıda video Birçoğu Libya Ulusal Ordusu tarafından devirilen öldürücü uçaklar, binlerce gencimizi öldüren bu insansız uçağın belgeli kanıtlarını ve görüntülerini yayınladı. Bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Yaptırımlar Komitesi’nin gözünde, Türkiye’nin Libya’daki savaşçılara silah tedariki ambargosu uygulayan Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal ettiğinden bahsetmiyor.

Πηγή: Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση, άκυρη η συμφωνία με Τουρκία https://hellasjournal.com/2019/12/proedros-voylis-livyis-paranomi-ontotita-i-kyvernisi-akyri-i-symfonia-me-toyrkia/
/////////////////////////////////////////////









Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...