13 Aralık, 2019

Jerulsalem post:Türkiye'nin bir sonraki askeri hedefi: Libya

Arka planda Yeni ve Süleymaniye camileri olan bir Türk bayrağı, 11 Nisan 2019, İstanbul, İstanbul'da bir yolcu feribotuna uçuyor. (Fotoğraf kredisi: MURAD SEZER / REUTERS)


Jerulsalem post:

Türkiye'nin bir sonraki askeri hedefi: Libya


Kudüs Post - İsrail Haberleri da 11 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan makalede 

"Ankara, İsrail, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır'a karşı olduğunu ve Libya ve Akdeniz'de askeri olarak hareket edeceğini iddia ediyor." deniyor..



- "Ankara’nın İsrail’den veya Kıbrıs’tan İtalya’ya doğru bir doğal gaz boru hattını önleme konusundaki yorumları, Akdeniz’de önemli bir stratejik oyun değiştirici gibi görünüyor. İsrail, Yunanistan ve diğer devletler binlerce kilometreye kadar uzayabilecek bir “EastMed” boru hattına bakıyorlardı."
 - "Türkiye'nin uzun vadeli stratejisi, doğu Akdeniz’e hükmetmek, ayrıca Katar ve Somali’ye de ulaşmak, böylece Suriye ve Kuzey Afrika’daki ayak izlerinin yanı sıra AB ve Suriye"
üm bunlar, Rusya ile ortaya çıkmakta olan özel bir ilişki, Moskova'dan S-400'lerin satın alınması ve İran ile Türkiye'yi aynı sayfada tutmak için tasarlanmış İran'la ticaret ilişkisi ile geliyor. Daha büyük vekil çatışmasında Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ı zorladı. Türkiye, Filistinlileri İsrail'e karşı savunmak ve Hamas'ı desteklemek istiyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Hamas Gazze'de denize de erişebilir; Türkiye, bir gün Filistinlilerle Akdeniz'deki kıyı dışı haklar için bir anlaşma isteyebilir"


Türkiye Cumhurbaşkanı Reçep Tayyip Erdoğan 26 Temmuz’da iktidardaki AK Parti’nin Ankara’daki toplantısına hitap etti (fotoğraf kredisi: CEM OKSUZ / TÜRKİYE BAŞKANLIK BASIN BÜROSU / EL KİTABI VIA REUTERS)
.......


Türkiye , Ekim ayında kuzey Suriye'yi işgalinden sonra yeni bir askeri macera hazırlıyor Salı günü Ankara, “bu bölgede doğal gaz taşıma hatları kuramayacaklarını” iddia ederek Kıbrıs, Yunanistan, Mısır ve İsrail'i tehdit etti. Ardından Türkiye'nin liderliği Libya’da “istikrara kavuşmak için” askeri olarak hareket etmeye hazır olduklarını söyledi. ordusunu “barışa katkıda bulunmanın” bir yolu olarak kullandı.
Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Türkiye'nin iktidardaki AKP partisi ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgedeki ülkelere karşı daha militarist tehditlerde bulundular ve Irak ve Suriye'deki çeşitli operasyonlarla tehditleri desteklediler. Şimdiye kadar Türkiye, “terörizmi” durdurmak için komşularını istila etmek zorunda kaldığını iddia etti, ancak şimdi bu tehditleri büyük bir sondaj haklarına sahip olmadığını ve Türkiye'nin “uluslararası aktörlerin yapamayacağını açıkça belirtti” diyerek Akdeniz’e yöneltti. iznimiz olmadan bu bölgedeki arama ve sondaj çalışmaları. ”Böylece Ankara, Kıbrıs'ı, Yunanistan'ı ve Libya'yı arasındaki suları kontrol altına aldığını, Akdeniz'i ikiye böldüğünü ve başkalarının anlayacağını iddia etmek için kıyılarını delme hakkına sahip olduğunu iddia etmekten vazgeçti. orada izin verilmemektedir.
Türkiye'nin son tehditleri, Tripoli'nin Ulusal Anlaşma Hükümeti merkezli iki savaş hükümetinden biriyle bir anlaşma imzalanmasından sonra geldi. Türkiye, Trablus'u uçak ve zırhlı araçlarla destekledi. Ancak Aralık ayında, Trablus hükümeti ile birlikte ekonomik bölgeleri sınırlamak için haklar aranmaya devam edildi. Tripoli hükümeti Libya'nın sadece küçük bir bölümünü kontrol etmesine rağmen, Türkiye, Akdeniz'in bir bölgesine hak iddia edebilmesi için bir anlaşma yapma fırsatını değerlendirdi. Türkiye'nin TRT'ye yaptığı konuşmada hükümet, Türkiye'nin “Kıbrıs Rum yönetimi tarafından tek taraflı sondaj” la mücadele edeceğini iddia etti. Türkiye, 1970'lerde Kıbrıs'ı işgal etti ve Kuzey Kıbrıs'ı destekliyor. Kuzey Kıbrıs'ın kaynaklar üzerinde hakları olduğunu iddia ediyor. Türkiye ayrıca, doğu Akdeniz'deki en uzun kıyı şeridine sahip olduğunu ve bunun uluslararası haklar çerçevesinde sondaj haklarını öne sürmek için Antalya Körfezi'nden çıkma hakları olduğu anlamına geldiğini iddia ediyor. Gerçek şu ki, Yunanistan tüm adaları nedeniyle daha uzun bir sahil şeridine sahiptir, ancak Türkiye yeni bir ölçüm yöntemi geliştirdi.
Türkiye, bir zamanlar 2011'de Libya'da öldürülen eski diktatör Muammar Gaddafi ile çalıştığını iddia ediyor. Ancak şimdi Ankara tek başına gidecek ve istediğini yapmak için bir dizi tehdit ve askeri güç kullanmaya çalışacak.
Türkiye, Mısır, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır'a meydan okuduğunu ve Libya'ya bağladığı iddia edilen yeni su hattında boru hatlarına izin vermeyeceğini söylüyor. Şimdi, Ankara, eğer Trablus isterse “olası askeri yardım” ı da ima ediyor. Türkiye, Katar'ın Suudi Arabistan tarafından tehdit edildiğini iddia ettiği 2017 yılında Katar'a asker gönderdi. Türkiye ayrıca Afrika’yı Somali’ye de birlikler gönderdi ve bu da bunun üçüncü misyonu olacak. En büyük denizaşırı üsleri Somali’deydi ancak Katar’da 5.000 kadar askeri bulunuyor. Erdoğan’ın Kasım’da Ankara’nın “bölgesel istikrara” nasıl katkıda bulunduğunu görmek için gitti.
Türkiye, Rusya, Mısır ve BAE’nin, Trablus’un ülkenin kontrolü için ana rakibi olan Libya’daki Khalifa Haftar ve Libya Ulusal Ordusunu desteklediğini iddia ediyor. Ancak Türkiye’nin, Rusya’nın Libya’da Suriye’de yaptığı gibi, 22 Ekim’deki ateşkesin ardından bir bölgeye bölündüğü yerde de çalışması gerekiyor. Erdoğan, Erdoğan’ın Rusya’dan Vladimir Putin’i Libya’yı tartışması için arayacağını söyledi. Ardından Türkiye, 8 Ocak'ta Putin'e İstanbul'da ev sahipliği yapmak ve TurkStream gaz projesini görüşmek istiyor.
Türkiye'nin haberleşme direktörü, “Libya hükümetine militarily de dahil olmak üzere elimizden geldiğince yardım etmeye hazırız” dedi. Türkiye savunma bakanı, Rus mevkidaşı Sergey Shoygu’yu 9 Aralık’ta Suriye’yi görüşmek üzere aradı. Orta Doğu bölgesi, ”ifadesini okudum.
Ankara’nın İsrail’den veya Kıbrıs’tan İtalya’ya doğru bir doğal gaz boru hattını önleme konusundaki yorumları, Akdeniz’de önemli bir stratejik oyun değiştirici gibi görünüyor. İsrail, Yunanistan ve diğer devletler binlerce kilometreye kadar uzayabilecek bir “EastMed” boru hattına bakıyorlardı. Asıl mesajın Türk kuvvetlerini Libya'ya göndermekle ilgili olduğu açık. Ankara, Libya’daki silah ambargolarının hükümet isterse güç göndermesini engellemediğini iddia ediyor. Türkiye, uygun olduğunda uluslararası hukuku kullanmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ın Akdeniz’in devasa bölgelerini talep ettiği kabul edilmediği, ancak daha sonra Trablus’la çalıştığı ve Haftar hükümetinin tanınmadığını iddia ettiği gerçeğini görmezden geliyor. Türkiye'nin asıl amacı, Rusları Akdeniz'e en yeni kasları sokarak sürmek. Daha fazla sondaj gemisi istiyor, Herhangi bir gaz bulduğundan - bulamadığından - değil, onları yerdeki bir gerçek olarak kullanmak istediğinden. Türkiye, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı nasıl alabildiğini ve Rusya'nın Ukrayna'da Donbas'ta veya Gürcistan'da Abhazya'da neler yaptığını dikkatlice araştırdı ve Çin'in Güney Çin Denizi'nde iddialarını nasıl sürdürdüğünü ve Türkiye'nin nasıl yükselmek istediğini inceliyor. Rusya ve Çin'in küresel ve bölgesel hırstaki statüsü.
Türkiye'nin uzun vadeli stratejisi, doğu Akdeniz’e hükmetmek, ayrıca Katar ve Somali’ye de ulaşmak, böylece Suriye ve Kuzey Afrika’daki ayak izlerinin yanı sıra AB ve Suriye. Irak’taki savaş uçaklarını ve özel kuvvetlerini PKK’ya baskınlarla göstermek ve Türkiye’nin üslerini istediği her yerde zayıf komşu devletlere sahip olabileceğini göstermek istiyor. Tüm bunlar, Rusya ile ortaya çıkmakta olan özel bir ilişki, Moskova'dan S-400'lerin satın alınması ve İran ile Türkiye'yi aynı sayfada tutmak için tasarlanmış İran'la ticaret ilişkisi ile geliyor. Daha büyük vekil çatışmasında Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ı zorladı. Türkiye, Filistinlileri İsrail'e karşı savunmak ve Hamas'ı desteklemek istiyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Hamas Gazze'de denize de erişebilir; Türkiye, bir gün Filistinlilerle Akdeniz'deki kıyı dışı haklar için bir anlaşma isteyebilir. Bu tür bir senaryo, iki haftalık bir Türk kendisini Akdeniz'i yanıltmaya teşebbüs ettikten sonra, fazla zorlanmayabilir.


Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...