13 Aralık, 2019

F-35'e karşı İngiliz TF- X mi?

F-35'e karşı İngiliz TF- X mi?

A'nin  Türkiye'yi üretici ve alıcı olduğu F-35 jet programından uzaklaştırması   yeni arayışlara itti..

ABD nin f-35 lerine karşı Türkiye'nin Kale Grubu ile İngiliz  Rolls-Royce ortaklağında İngiliz TF- X mi?

https://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-says-will-retaliate-against-any-sanctions-ahead-of-US-vote-610583

Kudüs Post - İsrail Haberleri
ANKARA - Türkiye Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Rus savunma sistemlerini satın alma konusundaki yaptırımlarına karşı misillemede bulunacağını, İngiltere’nin de Türk savunma ihtiyaçlarını karşılamak için ortak bir savaş uçağı programını hızlandırmayı kabul ettiğini belirtti.
ABD milletvekilleri Çarşamba günü, daha sonra Türkiye’nin S-400 savunmasını sağlama kararı alması konusunda Türkiye’ye yaptırım yapılmasını gerektiren bir savunma tasarısını oylayacak - ve muhtemelen geçecekler.
Türkiye ve ABD, NATO müttefikleri, satın alma konusunda kaygılanıyorlar.
Washington, S-400'lerin F-35 savaş uçağı için bir tehdit oluşturduğunu ve NATO savunmasına entegre olamayacağını söyledi Buna karşılık, Türkiye'yi üretici ve alıcı olduğu F-35 jet programından uzaklaştırdı ve yaptırımları tehdit etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk yayıncı A Haber'e verdiği röportajda ABD'nin yaptırımlarının ABD-Türkiye ilişkilerine zarar vereceğini ve misilleme tehdidinin tekrarlandığını söyledi.
Çavuşoğlu, "ABD milletvekilleri, empoze konusunda hiçbir yere varamayacaklarını anlamalılar. Birleşik Devletler bize olumlu yaklaşırsa, biz de olumlu tepki vereceğiz.
Ankara ve Washington arasındaki bağlar son yıllarda birçok konuda gerildi. Türkiye, ABD’nin Çarşamba günü Çavuşoğlu’nun "terörizmin finansmanı" olarak adlandırdığı Suriye’deki Kürt YPG milislerine verdiği destekle övgüyle karşılandı.
Türkiye’nin Rusya dahil F-35 jetlerini satın alma alternatiflerine açık olduğunu da ekledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını karşılamak için TF-X ortak savaş uçağı projesinde çalışmaları hızlandırmayı tartıştıklarını söyledi.
Cavusoğlu, "S-400'leri satın aldık çünkü hava savunma sistemleri için en uygun teklif Rusya'dan geldi. Kendimiz üretene kadar F-35'in alternatifi Rus pazarı olabilir, ancak diğer alternatiflere de açığız," Çavuşoğlu dedim.
Türkiye ve İngiltere, Türk savaş uçaklarını geliştirmek için 2017 yılında 100 milyon sterlinlik (133 milyon dolarlık) bir anlaşma üzerinde anlaştı ve Türkiye'nin Kale Grubu, projede çalışmak için Rolls-Royce ile ortak girişim kurduklarını söyledi. Mart ayında Rolls-Royce, programa katılma çabalarını azalttığını söyledi.
Bir Türk kaynağı, Rolls-Royce ile olan anlaşmazlığın Türkiye için "kritik ve vazgeçilmez" lisans sorunlarından kaynaklandığını söyledi. Ancak kaynak, görüşmelerin yeniden başlatıldığını ve Türkiye'nin bir çözüme ulaşıldıktan sonra projenin ilerlemesini beklediğini belirtti.

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...