02 Mart, 2020

HİNDU Vahşeti: Delhi'de: dövülmüş, linç edilmiş ve canlı yanmış insanlar

Delhi'de: dövülmüş, linç edilmiş ve canlı yanmış



Akrabalar 31 yaşındaki Muhammed Mudasir'i Delhi'de isyanda öldürüldü. Akrabalar 31 yaşındaki Muhammed Mudasir'i Delhi'de isyanda öldürüldü. Fotoğraf: Manish Swarup / AP

Hindistan'ın başkentindeki şiddet, Narendra Modi'nin popülist hükümetinin söyleminden kaynaklanan bir Hindu milliyetçi saldırısının ardından 40'tan fazla ölü ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu


Yerdeki kanlı bir topun içinde yatıyordu, ama cop darbeleri gelmeye devam etti. 30 yabancı durmadan onu dövürken Muhammed Zubair gözlerini kapadı, alnını yere getirdi ve dua etti.

“Başım, ellerim ve sırtımdaki darbeler yağmaya devam etti,” dedi Zubair, 37. “Onlardan beni dövmeyi bırakmalarını istemedim. Sessiz oldum, nefesimi tutmaya ve vücudumu sertleştirmeye çalıştım. ”
Konuşurken gözyaşları yüzünü yuvarladı. “Önce sordum, 'Bana neden saldırıyorsun? Ne yanlış yaptım? ' Ama sözlerimi dinlemediler ve her taraftan bana vurmaya devam ettiler. Maro shaale mulleko [Müslüman piçi öldür] ve jai Sri Ram [bir Hindu milliyetçi sloganı] diye bağırıyorlardı Beni kurtarmaya gelmeyen, yanında duran birçok erkek vardı. ” Zubair'in Delhi sokaklarında geniş bir gün ışığında acımasızca dövüldüğü fotoğrafı, Hindu erkeklerin bir çetesi tarafından Hinduların Müslümanlara karşı çekildiği, binlerce kişinin yaralandığı ve 43 kişinin yaralandığı acımasız dini ayaklanmaların en şok edici görüntülerinden biriydi. insanlar öldü .
37 yaşındaki Muhammed Zubair, Delhi'deki bir haftalık şiddet olayından en şok edici görüntülerden birinde bir Hindu mafyası tarafından dövüldü.





 37 yaşındaki Muhammed Zubair, Delhi'deki bir haftalık şiddet olayından en şok edici görüntülerden birinde bir Hindu mafyası tarafından dövüldü. Fotoğraf: Danimarkalı Siddiqui / Reuters

Şiddet dört gün boyunca Hindistan'ın başkentinin kuzeydoğusu boyunca şiddetlendi, camiler ateşe verildi, Müslümanlar evlerinde canlı yandı ya da sokaklara sürüklendi ve linç edildi. Müslüman işletmeler ve mülkler de aydınlatıldı. Hindular ve Müslümanların yan yana barış içinde yaşadığı sokaklarda, cesetler atılan ve yakılan arabalar, bisikletler, paramparça cam ve yanan dükkânların yanında kanlıydı. Polis, Hindu çetelerini etkinleştirmek, teşvik etmek ve hatta katılmakla suçlanıyor.
Hindu çeteleri sokaklarda kimlik kartlarını görmek isteyen insanları durduruyordu. Birisi reddederse, Müslüman erkeklerde olduğu gibi sünnet olup olmadıklarını göstermeye zorlandı. Kuzeydoğu Delhi'deki Shiv Vihar'da yaşayan bir sokak işçisi olan 30 yaşındaki Imran Khan, Pazartesi akşamı bir grubun üzerine düştüğünde eve yürüyordu.
“Bazıları beni pantolonumu çekmeye zorladı,” dedi. “Müslüman olduğumdan emin olur olmaz beni şiddetle dövmeye başladılar.”
Demir çubuklar, levye ve metal borularla donatılmış Hindu mafyası Han'ı bilinçsizce yendi. Saatler sonra geldiğinde, saldırganların öldüğünü varsayarak boynuna bir ip bağladığını ve onu bir oluğa sürüklediğini buldu.
Her iki tarafta vahşilik vardı, ama onbinlerce Hindu çetesi tarafından ezici bir şekilde hedeflenen Delhi'nin Müslüman topluluğuydu. En kötü hit alanlardan biri olan Chand Bagh'da sadece Müslüman işletmeler - kuaförler, dondurma dükkanları, kasaplar - harabeye uzanmıştı. Bir köşede, yüzlerce portakal, muz ve karpuzun kömürleşmiş kabukları, bir Müslüman meyve tezgahının önünden dökülmüş ve havayı yanmış meyve kokusu ile doldurmuştur.
43 ölü arasında 30 yaşında Müslüman bir adam olan Müşerref vardı. Kuzey doğu Delhi'deki Gökalpuri'deki Bhagirathi Vihar bölgesindeki karısı ve çocukları ile birlikte demir çubuklar, bıçaklar ve zincirleri olan yaklaşık 30 erkekten oluşan bir mafya - çoğu tespit edilemedikleri için motosiklet kaskları giymiş - kilitli kapı bağıran jai Sri Ram .
Diğer Müslümanlar Delhi isyanlarında ölen Muddasir Khan'ı yas tutar. Diğer Müslümanlar Delhi isyanlarında ölen Muddasir Khan'ı yas tutar. Fotoğraf: Adnan Abidi / Reuters


Shakir, “Elektriği kesti, hepsi karanlıktı ve evi parçalamaya başladı” dedi. “Karısı polisi arıyordu ama gelmediler. Herkes saklanmak için yataklara girdi ama erkekler her şeyi gazyağı ile kapladı ve bağırdı: 'Çıkacak mısın yoksa seni diri diri yakmamızı ister misin?'. ”
Shakir şöyle devam etti: “Müşerref'in altında saklandığı yatağı parçaladılar ve çığlık attılar, bu yüzden onu yakalayıp sokağa sürüklediler. Çocuklar da kaçtı ve çığlık atıyordu. Kızı Kushi - o sadece 11 yaşında - 'Babamı öldürme' yalvaran bu adamların ayaklarına düştü. Onu kurtarmaya çalıştı ama sokağın ortasında onu döverek dövdüler. ”
Delhi'deki diğer pek çok Müslüman gibi Shakir ve ailesi, isyanlardan sonra artık şehirde kalamayacaklarını, onlarca yıldır evlerini aradıklarını ve atalarının köylerine geri döndüklerini söylediler. “Hindu kardeşlerimizle hiçbir zaman tehdit altında hissetmedik ve her zaman huzur içinde yaşadık” dedi. “Ama şimdi Delhi'nin hiçbir yerinde kendimi güvende hissetmiyorum.”
Şiddet, Pakistan'ın ayrı bir Müslüman devlet olarak kurulduğu ve savaşta ve sonrasında iki milyon kadar insanın öldüğü 1947'deki bölünmeden bu yana Hindistan'ın tarihinde bir leke oldu. İsyanlar, nüfusun% 14'ünün Hindu çoğunluğu ile Müslüman olduğu bir ülkede dini hatlarda patlamaya devam etti. İlişkilerin kırılması 1960'larda ve 1970'lerde başladı, ancak 1992'de, şu anda iktidardaki Hindu milliyetçi Bharatiya Janata partisinin (BJP) birkaç üyesini içeren binlerce sağcı bir Hindu mafyasının Babri camisini yıktığı bir parlama noktası gerçekleşti . Ayod

hya.
BJP, başbakan Narendra Modi liderliğindeki 2014 yılında hükümete seçildiğinde , bölünmeler genişledi. BJP, defalarca Müslümanlara yönelik saldırıları düzenlemekle suçlanan militan bir Hindu milliyetçi paramiliter örgütü olan Rashtriya Swayamsevak Sangh'un (RSS) siyasi kanadıdır. Hindistan'ın laik bir ulus değil, Hindu olması gerektiğine inanan BJP, Hindistan'da bir nefret ortamı yarattı. Müslümanların linçleri başladı ve Müslümanlar yavaş yavaş kendi ülkelerindeki ikinci sınıf vatandaşlara düştü.

Müslüman olduğumu gördüler ve yeni saldırmaya başladılar.  Bu nasıl bir insanlık? '  Muhammed Zubair, Hindu yanlısı sloganlar atan bir grup adam tarafından dövüldükten sonra.Müslüman olduğumu gördüler ve yeni saldırmaya başladılar. Bu nasıl bir insanlık? ' Muhammed Zubair, Hindu yanlısı sloganlar atan bir grup adam tarafından dövüldükten sonra. Fotoğraf: Danimarkalı Siddiqui / Reuters

Başbakan olmadan önce bile, Modi'nin itibarı nefret ve şiddet tarafından lekelenmişti. Gujarat'ın baş bakanı olarak , 2002 yılında , 800'ü Müslüman olmak üzere 1.000'den fazla insanın ölümüne neden olan mezhep isyanlarını teşvik etmekle suçlanmıştı Modi, ABD'den yasaklanmasına neden olan suçlamaları reddediyor. 2012 yılında Hindistan yüksek mahkemesi tarafından tahliye edildi, ancak cinayetler için asla özür dilemedi veya pişmanlık duymadı.
Mayıs 2019'daki heyelan seçim zaferi, Hindu milliyetçi gündeminin yükselmesine neden oldu. Ancak , devrilme noktasını kanıtlayan geçen yıl Aralık ayında bir vatandaşlık değişikliği yasasının (CAA) geçmesi oldu. Müslümanlar dışındaki her büyük Güney Asya dininden mültecilere vatandaşlık veren yasa, yaygın olarak ayrımcı olarak kınandı. Birçoğu bunu Hindu milliyetçi gündemini yasalara uyarlama ve ülkenin laik temellerini baltalama girişimi olarak gördü.
Anlaşmazlık, 40 yıl içinde Hindistan'ın en uzun huzursuzluk dönemini tetikledi ve tüm dinlerden milyonlarca insan protesto için sokaklara çıktı. Ancak BJP'nin tepkisi, özellikle son Delhi eyalet meclisi seçimlerinde retoriklerini arttırmak oldu. Ünlü BJ yorumcu Ashis Nandy, “BJP, seçimde Hindu oylarını kazanmanın bir yolu olarak bu krizi Delhi'de haftalar önce fermente etmeye başladı” dedi.
En son şiddet kıvılcımı, protestoda kuzeydoğu Delhi'de bir yolu engelleyen bir grup Müslüman'ı şiddetli bir şekilde ortadan kaldırmak için bir Hindu mafyasını kışkırttığı zaman, bu seçimlerde yerini kaybeden bir BJP lideri Kapil Mishra tarafından sağlandı. CAA'ya karşı. Barışçıl protestolara hitap eden Mishra, iltihaplı bir ültimatom yayınladı: “Yollar temizlenmezse… sokaklara vurmak zorunda kalacağız.” Müslümanlar ve Hindular arasında taş çınlaması başladı ve bu da hızla şehre yayılan şiddete dönüştü.
Ancak bu ayaklanmalar sadece komşulara karşı dönen komşular değildi. Geçtiğimiz Pazar günü, Delhi'deki düzinelerce caminin hoparlörlerden tüm Hinduları Delhi'den atacaklarını iddia ettikleri iddiasıyla, Müslüman ayaklanmanın yanlış söylentileri sağcı Hindu sosyal medyaya yayıldı. Delhi dışındaki pek çok kişiyi “Müslüman kardeşlerimize bir ders vermek” için çıkacaklarını söylemeye teşvik etti.
Kısa bir süre sonra, Delhi'nin hemen kenarında isyanlardan kötü etkilenen bir bölge olan Mustafabad sakinleri, Uttar Pradesh ve Haryana'nın komşu ülkelerinden kamyonlara gelen pala, metal çubuklar ve tahta çubuklarla donanmış Hindu gençleri gördüğünü bildirdi. 32. Shoaib Alam, “Hepimiz Uttar Pradesh sınırından gelen bu çetelerin kamyon yüklerini gördük, içeri giren ve şiddeti kışkırtan yabancılardı,” dedi. “Ve sonra yerel halkı karıştırdı.”
BJP başbakanı ateşbalığı Hindu milliyetçisi ve açıkça İslamafobik Yogi Adityanath olan Uttar Pradesh, suç eylemi ve kanunsuzluğun ünlü bir yatağıdır . Uttar Pradesh ayrıca, CAA karşıtı protestolara karşı bir baskıda devletlerin desteklediği en kötü saldırı, gözaltı ve işkencelerden bazılarını gerçekleştirmekle suçlanan devlet oldu.
Delhi araştırma kuruluşu Eşitlik Araştırmaları Merkezi'nin yöneticisi olan yazar ve aktivist Harsh Mander, “Bunun bir şans olmadığından en ufak bir şüphem yok,” dedi. “Kesinlikle, iktidar partisinin siyasetinin bir parçası olarak düzenlendi ve inşa edildi. Bence BJP, vatandaşlık değişikliği yasasına karşı protesto ölçeğinden etkilenmedi ve daha spesifik olarak direnişte bir araya gelen Hindular ve Müslümanlardı.
“Onu Hindu-Müslüman şiddetli bir ayaklanmaya dönüştürmek ve onları destekleyen en ilkel nefreti teşvik etmek sadece bir zaman meselesiydi. Ve Delhi seçimlerindeki yenilgilerinden sonra, bu inşa ettikleri tüm nefret için bir çıkış noktası gibi görünüyor. ”
Hükümet sözcüsü Raveesh Kumar, Modi hükümetinin dini gerilimleri iltihap ettiğini veya isyanlarda herhangi bir rolü olduğunu reddetti. “Bunlar aslında yanlış ve yanıltıcı ve meseleyi siyasallaştırmayı hedefliyor gibi görünüyor” dedi.
Mustafabad'da şiddetin ön cephesinde bulunan sıkışık ve temel bir tıbbi tesis olan El-Hind hastanesinde, Dr Meeraj Ekram, ayaklanmaların başlamasından bu yana kapılarından gelen 500'den fazla kurbandan bahsederken kabuklarını şaşkına çevirdi. Temelde ateşli silah yaraları vardı, ancak bıçaklanma, asit yanıkları ve parçalanmış genital bölgeler de vardı. Polis, Mustafabad'da yaralıları kurtarmak için ambulanslara izin vermiyordu ve yüzlerce hasta yerde yatıyordu.

///////////////////////////////

İsyanlardan sonra Delhi'deki dükkanları yaktım.
Pinterest
 İsyanlardan sonra Delhi'deki dükkanları yaktım. Fotoğraf: Getty Images aracılığıyla Para Sharma / AFP
“Gördüğümüz yaralanmalar korkunçtu; Hayatım boyunca hiç bu kadar korkunç şeyler görmedim ”dedi. Sekiz aylık hamile olan 20 yaşındaki Müslüman bir kız olan Muskan, bir Hindu mafyası tarafından kurulduktan sonra bir hastane yatağında kritik bir durumda kaldı. “Beni yere fırlattılar, midemi ve tüm vücudumu tekmelediler,” diye fısıldadı. “Onlara bebeğime zarar vermemelerini söyledim, 'lütfen, lütfen' tekrar tekrar söyledim, ama tekmelemeye devam ettiler.”
Ayrıca Salı gecesi el-Hind'a getirilen hastalar arasında yerel iki imam vardı. Bir yüz buruşturma ile Ekram, yüzü kötü bir şekilde deforme olmuş olan Shiv Vihar camisinin imamının fotoğraflarını gösterdi. Erkekler camiye girdiğinde, imam kaçmaya çalıştı ama yüzüne bir kova asit atmış olan çeteler tarafından yakalandı.
Mustafabad yakınlarındaki Farooqia camisinin imamı Müftü Muhammed Tahir de benzer bir kadere sahipti. Gözlemciye , ayaklanmalar patlak verdiğinde kendini caminin üst odasına nasıl kilitlediğini söyledi Ancak polis kapıyı kırdı, onu dışarı sürükledi ve onu bilinçsizce döven, uzuvlarını parçalayan bekleyen Hindu çetelerine teslim etti. Cami meşaleydi: düzinelerce karartılmış rafın rafları bir duvarı kapladı ve İslam dini yazıtlarının yanmış parçalarını içeren bir kase bir masanın üzerine oturdu.
İsyanlara tanık olan birçok kişi, Müslümanların saldırıya uğradığı ya da Hindu gruplarına yardım ettiği için polisin durduğunu iddia ediyor. Polisi yardım isteyenlerin çoğu boşuna yaptı.
Delhi hükümeti ilerici Aam Aadmi partisi (AAP) tarafından kontrol edilirken, Delhi polisi BJP içişleri bakanı Amit Shah'ın kontrolü altında. Polis, ayaklanmalarla ilgili soruşturmalarının odasının yerel Müslüman liderler üzerinde olduğunu söylerken, BJP liderlerinden hiçbiri tahsil edilmedi. Delhi polisi yorum yapmak için müsait değildi.
Mustafabad için yerel politikacı olan AAP'nin Haji Yunis bile polisin yardım taleplerini nasıl görmezden geldiğini anlattı. “Polis karakoluna birkaç çağrı yaptım ve yardım edecek hiçbir şey yapmadılar” dedi. “Bütün hükümetim kendimi çaresiz hissetti, durumu kontrol altına almamız mümkün değildi. Polisin en az iki gün boyunca hiçbir çabası yoktu. Polis, ambulansların yaralı insanları yürütmesine bile izin vermiyordu. ”
Yunis, Delhi seçimlerinde BJP tarafından karıştırılan nefretin soruşturulması gerektiğini söyledi. “BJP seçimde bu kadar kötü yenilebileceklerini düşünmedi ve bu yüzden kaybettikten sonra hayal kırıklıklarını bu şekilde bıraktılar.”
Yine de Delhi polisini yasal sistem üzerinden ayaklanmalardaki rollerini açıklamak için tutma ihtimali çok düşük görünüyor. Delhi yüksek mahkemesindeki bir yargıç olan Justice S Muralidhar, geçen Çarşamba günü isyanları dinleyerek polis ve hükümetin eylemlerini açıkça kınadı. Ancak Perşembe sabahı yargıç başka bir mahkemeye nakledildi ve dava ondan alındı. Yeni yargıç hükümete suçlamalara yanıt vermesi için dört hafta verdi.
Ancak tüm anlaşmazlık masalları için, Sih ve Hindu ailelerinin Müslüman komşularını kurtarmaya, şiddet patlak verirken evlerinde barınmalarına ya da çetelerin inerken kaçmalarına yardımcı olmalarına dair onlarca hesap da Gözlemciye verildi .
Misilleme korkusuyla anonim kalmasını isteyen bir Hindu adam, Shiv Vihar'da yedi Müslüman aileye gizlice nasıl eşlik ettiğinden bahsetti.
“Diğer yaşlı Hindu komşularını da içeren küçük bir grup kurdum ve bu Müslüman hanelere planlanan saldırıları engellemeyi başardık” dedi.
Bu arada, 53 yaşındaki Sih babası Mohinder Singh, Gokalpuri'nin Hindu çoğunluk mahallesinde ve oğlu Inderjit, motosikletlerini, sadece dokuz yaşında olan en genç 70 Müslüman erkek ve çocuğu kurtarmak için kullandılar. Bir mafya dışarıdaki sokaklarda dolaşırken camide ve medresede hapsolmuşlardı. Singh, çocukları bisiklete birer birer aldı ve türbanları başlarına kılık değiştirerek koydu.
Mohinder “Müslüman mı yoksa Hindu mu olduklarını görmedim, bunu insanlık için yaptım” dedi. “Onları kurtarmak zorunda kaldım.”
Delhi'deki Sih lideri Majinder Singh Sirsa, topluluğun gurdwaralarını sığınmak için açtığını ancak sert Hindu ve Müslüman gruplar tarafından saldırıya uğradığını söyledi. “Acıyı hissediyoruz, çünkü 35 yıl önce de hedeflendik” dedi. 1984'te Delhi'de 3.000'den fazla Sih'in öldürüldüğü Sih karşıtı pogromlara atıfta bulundu. “O zamanlar Delhi yanıyordu ve insanlık öldü. Bu hafta bir kez daha oldu. ”
///////////////////////




BENn Ağustos 1958, beyaz gençlerin çeteler demir çubuklar ve et satırı ve süt şişeleri ile onları saldırıdan Londra'nın Notting Hill'de Batı Kızılderililer saldıran sistematik başladı. Bir polis , 300 kişilik bir mafya bağırarak şunları söyledi: “Tüm siyah piçleri öldüreceğiz. Neden onları eve göndermiyorsun? ” Saldırılar emir geri verilmeden bir hafta önce devam etti.
Olay hala “ Notting Hill isyanları ” olarak anılıyor Bu tür bir şey değildi. Bir hafta süren kısır ırkçı bir saldırıydı. Bay Bailey Salmon, Old Bailey'de dokuz beyaz genci mahk sentm etti ve buna “zenci avcılık” dedi. Bununla birlikte, ırkçı şiddeti, hedefli saldırılardan ziyade genel bir şiddet kargaşası olarak tasvir etmek için uzun bir "ayaklanma" olarak tanımlamanın uzun bir tarihi vardır.
Ve böylece geçen hafta Hindistan'ın başkenti Delhi'nin bir kısmını yuttu. Gazeteciler ve politikacılar “isyan” ve “toplumsal şiddet” ten bahsettiler. Bu, Notting Hill'in siyah sakinlerine yapılan saldırıyı “isyan” olarak tanımlamaktan daha doğru değil. Ne Delhi son bir hafta içinde tanık Hindu milliyetçileri, BJP, Hindistan'ın iktidar partisinin başlıca destekçileri, birçok ilahi “nin çetelerin önderliğinde“zenci avcılık”Hint eşdeğer Müslümanlara karşı hedeflenen şiddet olduğunu Jai Shri Ram için” ( “zafer Lord Rama ”) ve“ Hinduon ka Hindustan ”(Hindular için Hindistan).
Şiddet , yerel bir BJP politikacısı Kapil Mishra'nın geçen Pazar günü yaptığı açıklamada, polisin Vatandaşlık Değişikliği Yasası'na (CAA) karşı protestocuların sokaklarını temizlemediği sürece kendisinin ve destekçilerinin kendileri yapacaklarını söyledi.
CAA sadece Müslüman oldukları takdirde hariç - Hindistan'da vatandaşlığı aramaya komşu ülkelerden belgesiz göçmenlerin izin veren yeni bir yasadır. Hindistan, Müslümanları açıkça dışlayan ve yaygın protestolar üreten bağımsızlık kazandığından bu yana ilk yasa.
Mishra'nın ültimatomundan birkaç saat sonra BJP çeteleri, CAA karşıtı protestoculara saldırmaya başladı. Birkaç gün içinde Müslüman evleri, dükkanları ve camileri yakıyorlardı Ve Müslümanlar kendilerini . Bir polis de dahil olmak üzere en az 39 kişi öldürüldü.
Hindular da saldırıya uğradı ve evleri yandı. Bu, bazılarının Delhi'deki olayları başta Müslüman şiddet olmak üzere bile genel kanunsuzluk olarak göstermesine yol açtı. 1958'de Batı Hintlilerin çoğu kendilerini tuğla ve yarasalarla silahlandırdı, bazıları saldırmak için beyazlar aramaya başladı. Bu, yerel siyahlara ırkçı bir saldırı olmasını engellemedi. Delhi'deki Müslümanların şiddete de tepki vermiş olmaları, Hindu şovenizmini ve “isyanların” kalbindeki Müslüman karşıtı düşmanlığı azaltmıyor.
BJP, Hindu yaşam biçimini Hindistan için tek otantik model olarak gören “Hindutva” veya “Hinduness” ideolojisiyle yönlendiriliyor. Hindistan'ın Müslümanların tamamı bölüm de Pakistan'a kapalı paketlenmiş olmalıdır, bir hükümet bakanı Giriraj Singh dedi geçen ay .


Birçok Avrupa gerici grubu gibi BJP, büyük ölçüde ana partilerin, özellikle de bağımsızlık sonrası tarihinin büyük bir kısmı için Hindistan'ı yöneten Kongre'nin başarısızlığı ve yolsuzluğuna katılmama nedeniyle popüler destek kazandı. BJP 2014'te iktidara geldiğinde, Hindu şovenizmi kısa bir tasma üzerinde kaldı. Ancak, geçen yıl yapılan seçimlerdeki ikinci zafer , başbakan Narendra Modi'ye kısıtlama olmaksızın dışlayıcı politikalar yürütme lisansı verdi.
Ağustos 2019'da hükümet, Müslüman çoğunluk Jammu ve Keşmir'i 1950'lerden beri Hindu milliyetçilerinin talebi olan özerk statüsünden çıkardı ve yerel protestolarla acımasızca uğraştı . Ardından Müslüman vatandaşlığa yönelik iki yönlü bir saldırının bir parçası olan CAA geldi. İkinci uç, tüm Kızılderilileri vatandaşlıklarını belgelemeye zorlayan ulusal bir vatandaş sicilinin oluşturulmasıdır. Milyonlarca yoksul Hintli'nin böyle bir evrakları yok. Gayrimüslimler için bunun çok büyük bir yük olması pek olası değildir - değiştirilmiş vatandaşlık yasası vatandaşlığa bir yol sağlar. Öte yandan, CAA tarafından dışlanan Müslümanlar, nesiller boyu Hindistan'da yaşamış olsalar bile, “yabancı” kabul edileceklerinden korkuyorlar; Hindistan’ın Rohingya’sı olabilirler .
Müslümanları dışlama girişimi BJP'nin şovenist ideolojisini ortaya çıkarırken, CAA'ya hem Hindulardan hem de Müslümanlardan kitlesel muhalefet düşmanlığın derinliklerine kadar derinlik göstermektedir. Delhi'de de şiddetin ortasında Hindular'ın Müslüman komşularını koruduğu ve Hindular'a yardım eden Müslümanların birçok hikayesi vardı.
Ne dışarı oynuyor Hindistan'da açık, laik ulus olarak görenler ve şovenist Hindu devlet yaratmak isteyenler arasında: Hindular ve Müslümanlar ancak Hindistan'ın iki vizyonları arasında bir siyasi mücadele arasında basit dini çatışma değildir. Bu mücadelede hüküm sürenler sadece Müslümanlar ya da Hintliler için değil, hepimiz için önemlidir.
 Kenan Malik bir Gözlemci köşe yazarıdır
/////////////////


Delhi'nin Müslümanları, Hindu ayaklanmalarında polisin görevlendirilmesinden sonra adalet umutsuzluğu



İddialar, Hindistan başkentindeki polisin son Hindu pogromunu kışkırttığını ve yardım ettiğini ve Müslüman kurbanlara yardım edemediğini gösteriyor
tarafından  ve  Delhi

O, n pazarda bir tarafında, bu yıkımını oldu. Hindu mafyası inerken, araba parçaları satan Müslümanların sahip olduğu tezgahlar yavaşça enkaz ve küllere indirgendi. Ancak sadece 100 metre uzaklıktaki iki polis karakolu duruyordu.
Mob saldırıları bir kez, iki kez ve sonra üçüncü kez bu kuzey-doğu Delhi mahallesinde geldiğinde, umutsuz aygırlar tekrar tekrar yardım için ağlayan Gokalpuri ve Dayalpur polis karakollarına koştu. Ama kapıları her içeriden kilitli bulduklarında. Üç gün boyunca yardım gelmedi.
“İki polis karakoluna çok yakınken ve durdurulamazken nasıl bu kadar korkunç bir şekilde pazara ateş edebilirler?” misilleme korkusuyla anonim kalmasını isteyen bir dükkâncı söyledi. “Ama polise karşı şikayette bulunursam ve kimliğimi biliyorlarsa, çok ciddi bir sorunla karşılaşacağım.”


Kuzey Doğu Delhi Müslüman çoğunluk yöresinde bir duvara bir grafiti.  “Devrim Yükleniyor… Polis öldürdüğünde kimi çağırıyorsun?”  Grafiti geçen hafta ortaya çıktı.
Pinterest
 Geçen hafta kuzeydoğu Delhi'de çoğunlukla Müslüman bir alanda duvarda görünen grafiti: “Devrim yükleniyor… Polis öldürdüğünde kimi çağırıyorsunuz?” Fotoğraf: Shaikh Azizur Rahman

Şubat ayının sonunda Delhi'de isyanlar başladıktan sonra, başkentleri yutmak için en kötü dini çatışma, Delhi polisinin ağırlıklı olarak Hindu çetelerinin Müslümanlara saldıran şiddetin sağlanmasında oynadığı rol hakkında sorular devam etti. Ölen 51 kişiden en az dörtte ikisi Müslüman'dı ve birçok Müslüman hala kayıp.
Uttar Pradesh emekli üst düzey polis memuru SR Darapuri, “Delhi'deki son isyanlar sırasında polisin rolü çok anlaşılır oldu” dedi. “Onlar sadece Müslümanlara saldıran Hindu çetelerine açıkça değil, aynı zamanda onlara karşı acımasız güç kullandılar. Şiddet içeren birçok alanda sıkışan Müslümanların SOS çağrılarına kasten cevap vermediler. Belli ki polisin rolü toplumsal, etik dışı ve profesyonel değildi. ”


Delhi polisi iktidardaki Bharatiya Janata parti hükümetinin, özellikle de BJP'nin Hindistan'ı bir Hindu olarak kurmayı amaçlayan Hindu milliyetçi gündeminin en ateşli savunucularından olan ev bakanı ve parti başkanı Amit Shah'ın doğrudan kontrolü altında. laik olmaktan ziyade ulus. Sonuç olarak, başbakan olan Narendra Modi'nin şiddetle Müslüman karşıtı olarak görülen siyasi gündeminin , zaten ezici bir şekilde Hindu kuvveti olan Delhi polisinin zihniyetine sıkıca yerleştiği görülüyor. .
İsyanları takip eden haftalarda, polisin önyargısı, Hindu isyancılarını korumak için bir örtbas suçlaması ve Müslüman kurbanlar tarafından yapılan şikayetleri dosyalamayı veya soruşturmayı reddetmeyi genişletti.

Şubat ayının son haftasında şiddet olaylarının başlaması sırasında Hindu çeteleri tarafından tamamen yakılan, Delhi'de Müslüman bir lastik pazarı.  Pazar iki polis karakolundan yaklaşık 100 metre uzaklıktadır.  Hintçe yazılmış polis karakolu kurulu çerçevenin sol üst köşesinde görünür.
 Şubat ayında yaşanan şiddet sırasında Hindu çeteleri tarafından yakılan Delhi'de Müslüman bir lastik pazarı. Pazar iki polis karakolundan yaklaşık 100 metre uzaklıktadır. Hintçe'de bir karakol işareti sol üstte görülebilir. Fotoğraf: Shaikh Azizur Rahman

Delhi polisi tekrarlanan yorum taleplerine cevap vermedi, ancak geçen hafta mecliste konuşan Şah, Delhi polisi tarafından yapılan “övgüye değer” işi övdü ve “insanlar isyanlarda din aramamalı” dedi. Polis, yasa ve düzeni yeniden sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını iddia ediyor. Ancak Hindu tarafındaki ayaklanmalara katılanlar çok farklı bir hikaye anlatıyorlar.
İsyanların katalizörünün, 23 Şubat'ta polis karşıtı yeni bir vatandaşlık yasasına karşı protesto sokaklarını temizlemediği takdirde kamuya açık bir ültimatom yayınlayan BJP lideri Kapil Mishra tarafından bir yorum yapıldığı kabul ediliyor. -Müslim, destekçileri “sokaklara vurmak zorunda kalacak”.
Babasının mülk işinde çalışan ve Hindistan'ın düşük kast Gujjar topluluğunun bir parçası olan 17 yaşındaki Ravinder, kendisi ve diğer genç Hindu erkeklerin Mishra'nın Müslüman cemaatine karşı harekete geçme çağrısını duyduklarını ve 24 Şubat sabahı hiçbir polis misilleme korkusu olmadan.
Ravinder, “Tespit edebileceğimiz Müslümanlara karşı açık bir yakala-öldür eylemi talimatı vardı” dedi. “Yaklaşık 15 kişilik bir gruptaydım. Birçok üst düzey kardeş bize polisin topluluğumuzun herhangi bir üyesine karşı herhangi bir eylemde bulunmayacağını ve diğer taraftaki [Müslümanlara] insanlara istediğimiz şekilde saldırabileceğimizi söyledi. ”
Ravinder, o ve yedi kişilik bir grubun 40 yaşlarında nasıl bir Müslüman çekçek sürücüsü yakaladığını, ölü görünene kadar tahta çubuklarla ve metal çubuklarla dövüldüğünü ve ardından polis dururken onu açık bir şekilde attığını açıkladı. Ayrıca polisin sokaklarda yağmaladıkları sırada CCTV kameralarını yok etmelerini söylediklerini söyledi.

Delhi'nin Shiv Vihar mevkiinde, Şubat ayının son haftasında şiddet olayları sırasında çetelerin ayaklanmasıyla tamamen yanmış bir otopark.
Pinterest
 Delhi'nin Shiv Vihar bölgesinde, Şubat ayındaki isyanlar sırasında çeteler tarafından ateşlenen bir otopark. Fotoğraf: Shaikh Azizur Rahman

“Bazı polisler sadece birkaç metre uzakta duruyordu,” dedi Ravinder. “Bize hiçbir şey söylemediler. Yüzlerini bizden geri çevirdiler. Herhangi bir Müslüman'a karşı şiddet uygularsak polisin müdahale edemeyeceğini anladık… ve polisin büyük bir kısmı hepimizi destekledi. ”
Onun açıklaması Bihar eyaletinden bir Hindu rahip tarafından tekrarlandı. Anonimlik koşulu üzerine konuşan Bramin, çevresindeki BJP destekçileri olan genç Hindu erkeklere tanık olduğunu, taş, demir çubuk, bıçak, pala, tahta toplarken “polis kardeşlerin bizimle birlikte olduğunu” beyan etti Müslümanlara saldırmaya hazır sopa ve silahlar.
Rahip, “Erkekler açıkça silahlar sergiliyorlardı” dedi. “Tabancalı genç bir adam bağırdı: 'Kardeşler, ulusun çıkarına göre bir görevdeyiz. [BJP] liderlerimiz dışarıya çıkma çağrısı yaptı ... Endişelenecek bir şey yok. Bize katılın ve gücümüzü artırın. '
“Diğer gençleri her türlü silahla çıkmaları için seferber ediyorlardı. Bu polisin huzurundaydı. Polisin bizim tarafımızda olduğu belliydi ”diye ekledi.
Yetkililer polisin şiddete herhangi bir şekilde karıştığını reddetmiş olsa da, isyanlar sırasında yakalanan video görüntüleri ve buna karşılık gelen tanık ifadesi polise Hindu çetelerine eşlik eden ve onları cesaretlendiren, hatta Müslümanları taşlarla dövmek ve CCTV kameralarını imha etmekte yer aldığını gösteriyor.
Viral giden cep telefonu görüntülerinin bir parçası, Delhi polisinin Müslüman karşıtı bağnazlığını çıplak bıraktı. 24 Şubat'ta, isyanların ilk çatışmalarından birinde polis memurları, herhangi bir şiddete katılmayan beş Müslüman erkeği yenerek yakalandı. Vücudları gevşek ve kırılana kadar sopalarla tekmelediler ve vurdular ve sonra yaralılar sokakta yatarken polis Hindistan'a “sadakatlerini” kanıtlamak için milli marşı söylemeye zorladı .

Rafiq Delhi Kardampuri bölgesinde evde yatakta yatıyordu.  Genç Müslüman terzi, Şubat ayının son haftasında protestoculara karşı şiddet uyguladıklarında bazı polisler tarafından dövüldü.
Pinterest
 Rafiq Delhi'nin Kardampuri bölgesinde evde yatakta yatıyordu. Müslüman terzi protestoculara karşı polis şiddetinde Şubat ayında dövüldü. Fotoğraf: Shaikh Azizur Rahman

Adamlar arasında o gün annesini aramaya giden 23 yaşındaki Muhammed Faizan vardı. Masum bir seyirci olmasına rağmen, polisin ellerindeki dayak ve halkın aşağılanmasından sonra, Faizan ve diğerleri daha sonra tıbbi gözetim alınmadıkları polis gözaltına alındı. 24 saat sonra serbest bırakıldığında, Faizan'ın durumu kötüleşti. Ertesi gün iç yaralanmalardan dolayı hastanede öldü, ancak ailesine hala ölüm sonrası muayene raporu verilmedi.
Faizan ile paylaştığı tek odalı evin katında oturan annesi 61 yaşındaki Kishmatoon, bir zamanlar uyuduğu yatağı okşayarak kederini içeremedi. “Tamamen masumdu,” diye ağladı. “Oğlumun o gün yasa dışı bir şey yaptığını gösteren hiçbir kanıt gösteremiyorlar. Yine de polisler onu acımasızca yakalayıp dövdü ve sonunda dayaklardan öldü.
“Onlar polis, ben fakir ve güçsüzüm” dedi. “Oğlumun bu ülkede herhangi bir mahkemede polis tarafından öldürülmesi için adalet arayamam.”
Yine de şiddet kuzeydoğu Delhi'ye yayılırken ve yüz binlerce telefon görüşmesi polis yardım hattına akmaya başladığında, çoğu durumda polis gelmedi. Delhi polisi, çağrıların ölçeğine cevap verecek insan gücüne sahip olmadığını iddia etse de, Guardian'a verilen hesaplar, Müslümanlar tarafından yapılan birçok kişinin kasıtlı olarak göz ardı edildiğini ileri sürüyor.
Shiv Vihar'da çetelerin tahrip ettiği bir fırına sahip olan 32 yaşındaki Sanjida, saldırganlar inerken polisi nasıl aradığını açıkladı ve telefonu alan subay tarafından “Kejriwal'a oy verdin, yardım için Kejriwal'ı ara , ”Partisinin son zamanlarda BJP'yi Delhi eyalet seçimlerinde Müslüman cemaatinden büyük destek alarak toprak kaymasıyla yenen Delhi'nin ilerici baş bakanı Arvind Kejriwal'a atıfta bulunuyor.
Diğerleri, polis yardım hattını aradıklarında onlara “ Azadi [özgürlük] istediniz , işte bu” dedi.

25 Şubat'ta Hindu isyancıları tarafından saldırıya uğrayan Kuzey Doğu Delhi'deki Shiv Vihar'da bir cami kalıntıları yatıyor. İsyancılar kamyonlara geldi ve camiler içinde kundaklama ve patlamayı tetiklemek için kullanılan gaz tüpleri taşıdı.  İsyancılar, Shiv Vihar'ın dört camisine de neredeyse aynı tarzda saldırdılar.
Pinterest
 25 Şubat'ta Hindu isyancıları tarafından saldırıya uğrayan kuzeydoğu Delhi'deki Shiv Vihar'da yıkık bir cami. İsyancılar, patlayıcı olarak kullanılan gaz tüpleri ile kamyonlara geldi. İsyancılar, Shiv Vihar'ın dört camisine de aynı şekilde saldırdı. Fotoğraf: Shaikh Azizur Rahman

İsyanların çoğu kurbanı, şiddetteki polis suçluluğunun asla adalet alamayacakları anlamına geldiğine inanıyor. İsyancı kurbanlara ücretsiz yasal yardım sağlayan bir avukat Mehmood Pracha, polisin şiddeti uygulayan çetelerin hesaba katılmaya çalıştığını iddia etti.
Pracha, “Polis baskı taktikleri kullanıyor ve isyancılara karşı herhangi bir şikayette bulunulmamasını sağlamaya çalışıyor” dedi. “Müslümanlardan polisin kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere insanları tehdit ettiği konusunda yüzlerce şikayet aldık, şikayette bulunurlarsa sahte davalarda yer alacaklar.”
Emekli bir Müslüman polis bile, evi isyanlarda yağmalanırken hiçbir memurun düzinelerce çağrıya cevap vermediğini söyledi. Tüm hayatı boyunca Delhi polisi için çalışan 66 yaşındaki Mahmood Khan, evine Hindu çeteleri tarafından üç kez baskın yaptırdı. Hiçbir polisin çağrılarına cevap vermediğini, üst düzey bir memuruna yazdığı mektubun yanıtsız kaldığını ve polisin ilk olarak hasarla ilgili bir rapor sunmasına izin vermediğini söyledi.
Khan, “Belki suçluları arıyormuş gibi yapacaklar ama sonunda korunacaklar” dedi. "Biz Müslümanız. Bizim için adalet yok. ”
/////////////////////////




Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...