05 Mart, 2020

İDLİP, gölgesinde ÇAR PUTİN ve Erdoğan’ın MOSKOVA seyahati

Nasipse yarın Erdoğan, rus Çarı Putin’le görüşmek üzere Moskova’ya gidiyor..
Türkiye, kendisine karşı olan herkesi “terörist” ilan ederek son muhalif kale İdlip üzerine acımasızca yürüyen Esad’a 2018 anlaşmasına bağlı kalarak “Türk Gözlem” noktaları ötesine geçmesi için Şubat sonuna kadar süre verdi..
Sürenin dolmasına az kala Türkiye’yi Rusya ile karşı karşıya getirecek yeni bir hamle yaparak, Türk askerine saldırdı.
Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminde etki ve yardımı dolayısıyla ABD’ye olan tutumu gibi bu olay dada direkt söylemese de bu saldırı da Ruslar da ESAD’a ortak oldular..
Daha evvel koordinatları Ruslara verilen Türk konvoyu vurulunca, acil tıbbi yardıma ihtiyacı olan yaralı askerlere müdahale ve de ŞEHİDlerin taşınması için Ankara'nın İdlib'in hava sahasını açma talebini Moskova, reddetti.
Ve olayı “Haberim yoktu. Orada olmamaları gerekirdi. Ya da Türkler, terörist saydığımız unsurlarla beraberdi” gibi gerekçelerle savsaklama yolunu seçti.
Çökmüş ve yok olmuş bir rejim ve Şam’dan başını dışarı çıkaramayan Esad’ı tekrar canlandırıp arkasına sığınarak tüm Suriye’ye el koyan Çar Putin, bölge ve Suriye politikasında en güçlü engel gördüğü, Erdoğan'a sert bir ders vermek niyetinde miydi?
Olay sonrası Fransa ve Alamanya liderlerinin Türkiye ve Rusya ile bir araya gelme çağrısı üzerine Erdoğan’ın İstanbul’da buluşalım teklifini “zamanım yok” diye Putin, ret etti..
Hatta ilk zamanlar telefonlara bile çıkmadı..
Buna rağmen Erdoğan, Rusya ile Suriye de direkt karşılaşmamak daha yüksek maliyetli masraflı çarpışmaları önlemek ve İdlip çevresine sıkışıp kalan 4 milyon masum insanın daha fazla korkunç insani zulme uğramaması için siyasi, ekonomik hatta s-400 meselesiyle askeri işbirliği içindeki Rusya lideri Putin’le yüz yüze görüşmenin faydalı olacağına inanıyor..
Erdoğan, Moskova yolculuğun da “kalıcı bir ATEŞ-KES” dedirtecek mi? Putin, geri adım atacak mı?
Rus güçlerinin yaklaşık beş yıldır önemli mali ve beşeri maliyetle meşgul olduğu Suriye savaşına Batı'nın ve özellikle de ABD'nin pahasına bir dönüm noktası olan stratejik zafer ilanı ile son vermek etmek isteyen Çar Putin;
Karalılığını son tutumuyla..
Ve
Serakip’e direkt Rus (polis) askerini yerleştirerek ortaya koydu.
Peki müvekkili Esad için ve kendi “yayılmacı bölgesel politikaları “ için bir “zafer “ isteyen Çar Putin için bu nasıl mümkün olacak?
Putin /Esat’a göre
1. Son isyancı bölge olan İdlib'deki tüm muhalifler ya tümden teslim olmaları ya da ezilip ve imha edilmeleriyle ..
2. Amerika’ya karşı dengelemek üzere az bir yol verdiği ama stratejik hedefine engel gördükleri Türkiye’yi bölgeden çıkarmakla..
Bunun içinde “Adana Mutabakatına” razı ederek, güneyimizde istediği ameliyatı yapmak üzere Türkiye’ yi kendi sınırlarına hapsederek eli kolu bağlı kalmasını istiyor..
Muhaliflerden arındırılmış olan ülkenin her yerine hakim ESAT/Rusya –İran’ın Türkiye için tehdit olan unsurları baskılayacaklarını ileri sürerek kendilerince en iyi teklif olarak “güney sınırlarımız boyu 5 km derinlik de bir kontrol bölgesiyle” yetinmemizi istiyor..
Tarihi ve kültürel bağları ile ve de 11 yıldır her alanda çektiği amansız yükle ve bölgede onlarca ŞEHİD veren Türkiye’nin seyirci kalması elbette düşünülemez…
Bakalım..
Kendi vatanında ..
Varil bombaları ile canlı canlı kızartılan..
Akdenizin soğuk sularında boğulan
Avrupa kapılarında kurşunlanan
Çocuk, kadın, ihtiyar her kesimden mazlumların sesi Moskova’da makes bulacak mı?
Karşımızdakiler; stratejik OYUNcu…
ve Zalim..
Türkiye’nin işi zor.
Allah, yar ve yardımcımız olsun..
4 Mart 2020

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...