16 Ocak, 2019

Bursa Ulucami mi, Galileo mi daha yaşlı.. Hangisi BİLGE

Fotoğraf açıklaması yok.

minber

Bursa Ulucami mi,  Galile mi daha yaşlı.. 
Hangisi BİLGE ?
Evet, uyduların gerçek yerlerindeki oranları bir birine uzaklıkları   aynı değilse de  motifler Güneş sitemine çok benziyor..
Bilgelik eseri mi yoksa  tesadüf mü.?
Üzerinde “Mülk Allah’ındır” yazan  ve Yıldırım Beyazıd'ın yaptırdığı bu minberi
Evliya Çelebi  şöyle anlatır;
 “Üzerindeki çiçek resimleriyle yazılarını, cihan ressamları toplansa yapamazlar, örneği yoktur”. 
Özellikle  Selçuklu eserlerinde de  çokça gördüğümüz, güneş sitemini andıran çiçek, ya da değişik şekillerdeki süslemeler, yaptıranın, ustanın  yada o an ünlü alanların  veya  o yıllarda gerçekleştirilen hadiseleri ima eden gerçek hayattan  mesajlar mı bilmiyoruz..
Fakat..
Bursa ulu caminin yapılışından 230 yıl sonra..

"Biz sabit durduğumuzda Güneş doğudan doğarak batıya doğru hareket ediyor ve batıyor." anlayışına aykırı olarak Galileo, aslında "dünya dönüyor" dediği için   1615-16  yılında - 1200'lü yıllarda Katolik Kilisesi tarafından kurulan -engizisyon mahkemesinde  yargılanır.

Ancak  söylediklerini inkar ederek kendini idam sehpasından kurtarır.
Galileo Davası, zihinlerde efsaneleÅŸmiÅŸ bir vaka olsa da yıllar boyu bir efsaneleÅŸmeden söz edebiliriz. Tekrar kilisenin  kabulleri ve dayattığı fikirlere aykırı düşündüğü için  1632  yılında ikinci engizisyon mahkemesine çıkarak ömür boyu hapse sonrasında da ev hapsine mahkum edilir.

Galileo; 20 Eylül 1642 yılında  da ölür.

Elbette Müslümanlar; Kur'anın haber vermesiyle  ay ve güneşin  takdir edilen hızda ve yörüngede hareket halinde olduğunu biliyordu.
Ancak o dönemde karanlıklar içindeki Batı dünyası eski Yunan felsefecisi Aristoteles'in  "Güneş'in Dünya'nın etrafında döndüğü" düşüncesine  "ilahi" bir kılıf geçirerek kontrolü eline teslim etmişti.
Kilise'nin takip ederek HUKUK oluşturduğu normların aksini düşünen  herkes TANRIsal  , dolayısıyla TANRI adına hüküm koyan Klise 'ye göre suç işliyordu. 
Klise'nin ortaya koyduğu HUKUK esaslarını doğru kabul eden toplum da aksini düşünemiyordu.
Dünya'nın bir düzlem olduğu, bir öküzün başının üstünde sabit durduğu sanılan 14. yüzyılda
Galileo dan yaklaşık bin yıl önce....
Hz.Allah;
Kur'an  da 
"Güneş kendisi için belirlenen yerde akar (döner)."
(Yâsin, 36/38)

Hani bir vakitler Yusuf, babasına demişti ki: "Babacığım, ben rüyada onbir yıldızla güneşi ve ayı bana secde ederken gördüm."(Yusuf -4)
 "Ve aya menziller tayin etti. " (Yunus -5)
Karanlığı yarıp tanyerini ağartan O'dur. Geceyi, dinlenmek için; Güneş'i, Ay'ı (vakitlerinizi) hesaplamak için yaratmıştır. İşte bu, her şeye galip gelen ve her şeyi bilen Allah'ın takdiridir.(Enam- 96)
Allah O'dur ki, gökleri direksiz yükseltti, onu görüyorsunuz, sonra arş üzerine istiva etti, güneşi ve ayı emrine boyun eğdirdi. Her biri belli bir vakte kadar akar gider. Bütün işleri O yönetiyor. ( Rad -2)
"Sürekli olarak yörüngelerinde hareket eden ay ve güneşi, geceyi ve gündüzü sizin emrinize verdi" (İbrahim - 13)
"Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O'dur. Bunların her biri kendi dairesinde dolaşmaktadır." (Enbiya - 33)
"Görmedin mi ki, Allah geceyi gündüze sokuyor, gündüzü geceye sokuyor. Güneş ile ayı da emrine boyun eğdirmiştir. Her biri belirli bir süreye kadar akıp gidiyor. Şüphesiz ki Allah, yaptıklarınızdan haberdardır"(Lokman - 29)
"O, geceyi gündüze sokuyor, gündüzü de geceye sokuyor. Güneşi ve ayı emrine âmâde kılmıştır. Her biri mukadder bir gayeye akıp gidiyor. İşte bu gördüklerinizi yapan Allah sizin Rabbinizdir. Mülk (hükümranlık) O'nundur. O'ndan başka taptıklarınız ise, bir çekirdek zarını bile idare edemezler." (Sebe  - 13)
"Ne güneşin aya çatması yaraşır, ne de gece gündüzü geçebilir; onların her biri kendi yörüngesinde yüzerler" ( Yasin - 40)

"Dağları görürsün de, donmuş sanırsın; oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler. Her şeyi 'sapasağlam ve yerli yerinde yapan' Allah'ın sanatı (yapısı)dır (bu). Şüphesiz O, işlediklerinizden haberdardır." 

(Neml, 27/88) 
diye var  olanı açıklıyordu.
Bin yıl sonra ise Batıda, bilineni   söyledi diye Galileo, yargılanıp cezalandırılıyordu.
Zira..
Hz. Muhammd'den bu yana   "Güneş- ay ve tüm evren  "takdir edilen" hız ve "menzilde " hareket halinde olduğunu  bildiren Kur'an'a  ve ona inananlara ta baştan karşı olan Engizisyon Mahkemesi, işte bu sebeble  'hatalı'  gördüğü  Galileo''nun yeni evren   fikrini, "ilahi görev "  bilerek yargılıyordu.


Çıplak gözle gökyüzüne baktığımızda Satürn dahil olmak üzere 5 gezegeni görebiliriz. Uranüs : Galileo'dan yaklaşık 170  yıl sonra 1781 yılında William Herschel, bulur.

'Bilime karşı dinin savaşı' olarak efsaneleÅŸtirilen bu davaya biraz daha yakından bakmaya çalışalım. 1846 yılında ise son gezegenimiz olan  Neptün Galle ile Le Verrier tarafından  keşfedilir.

 Plüton ise 1930 yılında Tombaugh tarafından keşfedillir

,1990’lı yıllarda ise Plüton gibi onlarca cüce gezegenin var olduğu ortaya çıkar.

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...