21 Ocak, 2019

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran hanım ile karşılaşıyoruz.





https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150208766642700&set=a.379256432699&type=3&theater


8 Haziran 2011 Çarşamba günü Ankara'da
Kazım Karabekir Paşa'nın kızı
Timsal Karabekir Yıldıran hanım ile karşılaşıyoruz.

"Gelmişken Devlet Mezarlığında babamın mezarına uğrayıp Fatiha okuyayım dedim. Saat beşte kapatıyorlar. Gidemedim.. Burası müze diye kapatıyorlar..." diyor.
Bende "geçenlerde oradaydım.. Ancak orada normal mezarlık da ki ruhaniyet yok...Emin olun Fatiha okumak içimden gelmedi. Ama babanızın mezarına gelince okudum.
Orası daha bir resmi tören alanı gibi .İnsan dua etmekte zorlanıyor.. Cemal Gürseller...ve Kazım Karabekirler... Yan yana bence hiç iyi olmamış" diyorum..
"Evet..Normal mezarlık havasında değil..
Pişman olduk ama bir kere oldu. Nakil için bana sordular. Benim hiç gönlüm razı değildi. Ablam var. Ablama sordum. 'Tamam 'dedi. Naklettiler. Mezardan kemiklerini alırken sanki ruhunu da alıyorlar gibi geldi. Çok pişman olduk. Nede olsa mezarında ruhu toprağa karışıyor gibi geldi. Fakat burası çok yavan..Sanki mezar değil gibi..." diyor.
Daha başka konularda konuştuk..
Yeri geldikçe nakledeceğiz..
Hele babasının "göz" hapsinde tutulduğu dönemde yazdığı şiiri..Kendi sesinden okudu.
Timsal hanım, "Paşalar kavgasına" dair "yaşanan yaşanıyor. Kader" diyerek fazla bir şey anlatıp, konuşmasa da...
Kazım Karabekir "göz hapsinde" olduğu, peşinde sivil polislerin dolaştırıldığı dönemde yazdığı şiirinde çok şey anlatıyor. Hem de çok şey..



Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi


/////////////////////////////////////////
5 yıl önce
Ah Karabekir ah..
Önce arkadaş..
Sonra tukaka..
ve gözhapsi..
Lazım olunca yine ikbal İnönünün Meclis başkanı..

Doğu Fatihi Karabekir..
Arkadaş olarak Meclis'de mebus..
Muhalafet yapınca kapı dışarı edilip gözhapsine alınarak evi bile basıldı..Arkasında hafiyelerle dolaştı..
Sonra KAMAL; gitti..
İnönü, lazım olunca kapsını çalıp vekil yaptı..
Maraşal'e karşı kullanarak meclis başkanı sıfatı verdi..
Şimdilerdeki hali daha bir garip..
İstanbulda defnedildikten sonra mezar nakli ile Angara'da "çitlik"de Kenan Evren mahsulu "Devlet mezarlığı " denen ucubede Saat beşten sonra Kızı, Timsal ablanın bile ziyaret edemediği "garip misafir""
Ahmet Maranki
Kazım Karabekir Paşanın Vefatının 67. Yılında, Rahmet ve Minnetle Yadediyoruz.
Mekanı Cennet Olsun. (İnşaallah)
MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI KAZIM KARABEKİR PAŞA’YI VEFATININ 67. YILINDA RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ.
1882 yılında İstanbul'da doğdu. Mehmet Emin Paşa'nın oğludur. İlköğrenimini İstanbul, Van, Harput ve Mekke'de tamamladı. 1896'da İstanbul Fatih Askeri Rüştiyesi'ni, 1899'da Kuleli Askeri İdadisi'ni, 1902'de Harbiye Mektebi'ni ve 1905'te de Erkân-ı Harbiye Mektebi'ni bitirerek yüzbaşı rütbesiyle orduya katıldı. İki yıllık kıta stajını Manastır'da yaptı. İttihat ve Terakki'nin Manastır örgütünün kurulmasına katıldı. 1907'de kolağası (önyüzbaşı) rütbesi alarak, İstanbul Harbiye Mektebi, tabiye öğretmen vekilliğine atandı. İttihat ve Terakki İstanbul örgütünün kurulmasında görev aldı. 2.Meşrutiyet'ten sonra Edirne'de 2.Ordu 3.Fırka (tümen) kurmaylığına atandı.
...
Haberin Tamamı: Maranki.com dadır.
....
31 Mart 1909 ayaklanmasında Hareket Ordusu'nda görev aldı. 1910 Arnavutluk ayaklanmasının bastırılması harekâtında çalıştı. 14 Nisan 1912'de binbaşılığa yükseldi. Balkan Savaşı'nda Trakya sınır komiseri olarak görev yaptı. 1914'te yarbay rütbesiyle Birinci Kuvve-i Seferiye komutanlığıyla İran ve ötesi harekâtıyla görevlendirildi. Bir süre sonra İstanbul Kartal'da 14. Fırka komutanlığına atandı ve Çanakkale'ye gönderildi. Kerevizdere'de Fransızlar'a karşı üç ay savaştıktan sonra albaylığa yükseldi. Buradan, İstanbul'da I. Ordu erkân-ı harbiye başkanlığına atandı. Sonra Galiçya' ya gidecek ordunun ve ardından Mareşal Von der Goltz'un erkân-ı harbiye başkanlığına atanarak Irak'a gitti.
1916'da Kutü'l-Amare'yi kuşatan 18. Kolordu komutanlığına getirildi. Burayı aldıktan sonra Irak'ta İngilizler'le çarpıştı. 1917'de Diyarbakır'daki 2. Kolordu komutanlığına getirildi. Van, Bitlis, Elaziz (Elazığ) cephelerindeki 2. Ordu komutanlığına vekâlet etti. 1918'de Erzincan ve Erzurum'u Ermeniler'den ve Ruslar'dan geri aldı. Ardından Sarıkamış, Kars ve Gümrü Kalelerini ve Karaköse’yi kurtardı. Aynı yıl Mirliva (Tümgeneral) oldu. Mondros Mütarekesi sırasında sadrazam olan Ahmet İzzet Paşa'nın genelkurmay başkanlığı önerisini kabul etmeyerek, Anadolu'da görev almak istedi. Önce Tekirdağ'daki 14. Kolordu Komutanlığı'na, ardından da Erzurum'daki 15. Kolordu Komutanlığı'na atanmasını sağlayarak Nisan 1919'da göreve başladı.
Hazırlıkları yapılan Erzurum Kongresi'nin toplanmasında önemli rol oynadı. Kurtuluş Savaşı'nda Edirne milletvekilliği ve Doğu cephesi komutanlığı yaptı. Ermeniler'in eline geçen Sarıkamış, Kars ve Gümrü Kalelerini geri aldı. 15 Kasım 1920'de Ermeni ordusunu kesin olarak yendi. Ermeni hükümetiyle Ankara hükümeti adına Gümrü Antlaşması'nı imzaladı. Kars'ın alınmasıyla ferikliğe (korgeneral) yükseldi. Rus Sovyet Sosyalist Federe Cumhuriyeti ve Kafkasya hükümetleriyle Kars Antlaşması görüşmelerini yürüttü. Kurtuluş Savaşı'nın bitiminden sonra I. Ordu müfettişliğine atandı. 1923'te İstanbul milletvekili oldu. 1924'te, TBMM'deki Dörtler Grubu'nu destekledi. Ardından askerlikten ayrılarak Halk Fırkası'ndan istifa etti. 17 Kasım 1924'te kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın başkanlığına seçildi. Parti, 3 Haziran 1925'te, Şeyh Sait ayaklanması nedeniyle kapatıldı. Atatürk'e karşı yapılan İzmir suikasti ile ilgili görülerek, bazı partililerle birlikte yargılandıysa da beraat etti. Siyasi hayatına on iki yıllık aradan sonra, 6 Ocak 1939'da İstanbul milletvekili olarak devam etti. 1946'da TBMM başkanlığına seçildi ve bu görevdeyken 26 Ocak 1948 tarihinde Ankara'da vefat etti.
//////////////////////////////////////
Fotoğraf açıklaması yok.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi




Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...