11 Ocak, 2020

İran ordusu ne kadar güçlü? .theguardian


İran ordusu ne kadar güçlü?

Ülke, Ortadoğu'da vekalet kuvvetleri ve nüfuzuyla bir 'direniş ekseni' oluşturdu
,
İran'ın yüksek lideri Ayetullah Ali Khamenei, Ekim 2019'da Tahran, İran'da ordu askeri öğrencilerinin mezuniyet töreni sırasında.
 İran'ın yüksek lideri Ayetullah Ali Khamenei, Ekim 2019'da Tahran, İran'da ordu askeri öğrencilerinin mezuniyet töreni sırasında. Fotoğraf: Yüksek Lider / Bildiri / EPA Ofisi



Bir dron grevinin İran'ın ikinci en güçlü adamı ve bölgedeki en etkili askeri komutanı General Qassem S uleimani'yi öldürdükten sonra, ABD ve İran arasında gerginliğin gerginliği azaltıldı . ABD üslerine yapılan füze saldırıları, İran'ın ABD saldırısına neden olabilecek herhangi bir Amerikan zayiatına neden olmadan ayni yanıt verdiğini iddia etmesine izin verdi.
Ancak bunun İran'ın böylesine önemli bir kayba tepkisinin sonu olacağı konusunda çok az beklenti var. Ülke, daha iyi silahlı, daha iyi finanse edilen rakiplere karşı grev yapmak için yıllarını asimetrik savaştaki varlıklarını ve uzmanlıklarını bilemek için harcadı.
İran - ve özellikle Süleyman'ın kendisi - onlarca yıl boyunca, Suriye'den Afganistan'a kadar oldukça esnek olan bir “direniş ekseni”, bir vekalet kuvvetleri ağı, himaye ve nüfuz ağları oluşturdu.


Bazıları yerleşik bir orduya karşı isyan savaşları yaptı, diğerleri isyancılara karşı bir ordu geliştirdi. Terör saldırıları ve hedeflenen suikastlar da cephaneliğinde yer alıyor ve pragmatizm bazen İran'ı Afganistan'daki Taliban gibi ideolojik düşmanlarla ortak bir sebep haline getirdi.
Direniş ekseni artık önümüzdeki haftalarda veya aylarda Amerikan çıkarlarına saldırmak veya zayıflatmak için kullanılabilir, ancak Tahran'ın tüm hasarları talep edilmeyecektir.

LÜBNAN

Lübnan, belki de İran'ın en eski ve en güçlü vekil örgütü Hizbullah veya Tanrı'nın partisi için bir temel oluşturuyor. Bir siyasi parti ve militan örgüt, 1980'lerin başında, ülkenin iç savaşı sırasında bir savaş gücü olarak ortaya çıktı, ancak şimdi uluslararası bir sahnede faaliyet gösteriyor.
İran 2006'ya İsrail'e karşı verdiği savaşta gruba silah sağladı; son zamanlarda Suriye cumhurbaşkanı Beşar Esad için savaşan en etkili gruplardan biri olarak seferber edildi. ABD hükümetinin İran'ın yıllık desteğinde 700 milyon dolara (535 milyon £) ulaştığını tahmin ediyor.

IRAK


Irak belki de en doğrudan Tahran'ın etkisi altındaki bölgesel güçtür. Suleimani hükümetleri yıllarca şekillendirdi ve geçen yıl İran siyasi ve askeri kontrolünün ölçeği reform için geniş bir protesto hareketi başlattı.
Bir dizi proxy grubu ve milis için temel oluşturur. Belki de en eskisi, yaklaşık 40 yıl önce İran-Irak savaşında Tahran için savaşan Iraklı sürgünlerin gücü olarak kurulan Bedir Kolordusu (daha sonra Bedir örgütü).
Saddam Hüseyin'in yıkılmasından sonra Irak'a geri döndüler ve yol kenarındaki bombalar, roketler ve diğer saldırılarla ABD'yi hedef alan din görevlisi Moqtada al-Sadr'ın Mehdi ordusu gibi İran bağlantılı diğer gruplar tarafından katıldı.
İslam Devleti'nin yükselişi Irak'taki dinamiği tekrar değiştirdi, hatta ABD ile ortak bir düşmana karşı savaş alanında gayri resmi bir işbirliği başlattı.
Ancak aynı zamanda, Isis'le savaşmak için işe alınan ancak daha yakın zamanda ABD karşıtı eylemde bulunan PMF (Popüler Seferberlik Gücü) milislerinin yükselişine neden oldu. Bunlar arasında Bağdat'taki ABD büyükelçiliğine Yeni Yıl şenlikleri üzerine saldırı düzenleyen ve lideri Süleyman ile öldürülen Kata'ib Hizbullah da var .

SURİYE

İran, başlangıcından bu yana Suriye'nin iç savaşında yer alıyor; 2012 yılında muhalif güçler, binlerce esir için takas edilecek kadar önemli olmalarına rağmen, türbeyi ziyaret ettiklerini iddia eden 48 İranlı "askeri hacı" yı ele geçirdi.
İran ilk defa yerde “gönüllüler” olduğunu itiraf ettiğinde kutsal yerleri korumak için orada olduklarını iddia etti. Ancak Esad'ın ülkesindeki tutuşu çöktükçe daha görünür hale geldi. Hizbullah savaşa katıldı ve ülke çapında Esad için savaşmak için düzinelerce küçük Şii milis kuruldu.
Afganistan, Pakistan ve Irak dahil bazıları yurtdışından asker aldı. Diğerleri Suriyeli savaşçılardan oluşmakla birlikte Tahran'dan fon ve silah aldı. Rus hava gücü ve diğer askeri destekle birlikte, savaşın gidişatını Esad'ın lehine çevirdiler ve yeniden ele geçirilen bölgeler üzerinde kontrolün korunmasına yardımcı oldular.

YEMEN

Tahran, 2015 yılında başlayan ülkenin iç savaşında isyancı Houthi güçlerini destekliyor, onlara hava ve suda çalışabilen dronlar da dahil olmak üzere danışmanlar, nakit ve yüksek teknoloji silahları sağlıyor.
Arap Baharı'ndan doğan çatışma, İran ve Suudi Arabistan arasında geniş mezhep hatlarında savaşan, vahşice bir vekil savaş haline geldi ; buna rağmen, Houthiler çoğunlukla Şii İslam'ın farklı bir kolunu takip ediyorlar.
Geçen Eylül ayında, Houthi isyancıları Suudi Arabistan petrol tesislerine saldırı düzenledi ve bu da üretimde önemli bir düşüşe neden oldu. Batılı güçler daha sonra İran'ı ya operasyonu yönetmek ya da Houthis'i kapak olarak kullanarak yapmakla suçladılar. ABD, saldırının Yemen'den geldiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi.
Geçen yılın sonlarında yapılan barış müzakereleri , İran'ın buradaki nüfuzunun sürekliliği ile ilgili soruları gündeme getirdi.

FİLİSTİN BÖLGESİ

İran, çıkarları zorlu İsrail'e uyum sağlarken İran'ın para ve silahlarını almaktan mutluluk duyan Sünni bir örgüt olan aşırılık yanlısı Filistinli grup Hamas ile bir ittifak kuruyor.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne (IISS) göre, "Hamas bir çatışma sırasında doğrudan ve sürekli İran yardımı beklemiyor, ne de Tahran'ın çıkarlarını bölgesel brinking veya anlaşma yapmanın bir parçası olarak Hamas'a tabi tutacağını sanmıyor ."

AFGANİSTAN

Geçen yıl, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif, İran'ın Taliban ile bazı işbirlikleri olduğunu kabul etti ve Afganistan'ın geleceğini “Taliban için herhangi bir rol olmaksızın” hayal etmenin imkansız olduğunu da sözlerine ekledi.
Sünni aşırılık yanlısı olan Taliban ile ideolojik veya dini yakınlığı çok azdır, ancak İran ittifakları konusunda her zaman pragmatik olmuştur. İki ülke bir sınırı paylaşıyor ve Tahran ve militanlar ABD'de bir düşman paylaşıyor.
Afganistan ve komşu Pakistan da gençlerin Suriye'de Esad'ı destekleyen milislerde savaşmaları için verimli bir işe alım alanı olduğunu kanıtladı .

BAHREYN, KUVEYT, SUUDİ ARABİSTAN

İran, bu ülkelerdeki Şii toplulukları arasında nüfuz aradı, ancak hepsi güçlü güvenlik güçleriyle zengin oldukları için çabaları Orta Doğu'nun diğer bölgelerinden çok daha fazla engelle karşılaştı.
IISS, Irak'ta İran yanlısı gruplara sahip Bahreynli savaşçılara yönelik eğitim de dahil olmak üzere militan zemine destek sunduklarını söylüyor. Ancak bu, askeri etkiye sahip olmaktan ziyade, “öncelikli olarak hükümetlerini tahriş etmek ve baskı altına almak ve ABD ile ortaklıkları için politik bir maliyet uygulamaktır”.

İRAN'IN KENDİ ASKERİ YETENEKLERİ

İran'ın yarım milyondan fazla güçlü aktif ordusu ve 350.000 yedekçi daha var. Askeri harcamalarının 2018 yılında ABD askeri bütçesi tarafından o yıl 648,8 milyar dolar olarak cüce alınan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından 13 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.


ABD'nin Ortadoğu'nun en büyüğü olarak tanımladığı bir cephanelik ile drone ve füze kapasitesi geliştirdi. Bir düzineden fazla farklı tipte binlerce füze olduğu düşünülüyor, en güçlüleri 2.000 km'den fazla menzile sahip.

Aynı zamanda kendi siber komutası olduğu düşünülüyor ve Süleyman'ın ölümünden sonra ABD, olası çevrimiçi misilleme konusunda uyardı.
////////////////////////////////////////////

Pompeo İran'ı yenme misyonuyla 'Trump'ın fısıltısı' olarak yerini aldı


Süleymaniye'deki grev, Pompeo için önemli bir zafer, Trump üzerindeki büyük etkisi ve İran'ın fiksasyonu
Mike pompeo washington dc Cuma Beyaz Saray'da bir basın toplantısında.
 Mike pompeo washington dc Cuma Beyaz Saray'da bir basın toplantısında. Fotoğraf: Getty Images aracılığıyla Anadolu Ajansı

Bağdat'taki ABD büyükelçiliği 2019'un son gününde mobbed edildiğinde, çıngıraklı bir Donald Trump en şahin yardımcısı Mike Pompeo'ya döndü ve nihayet devlet sekreterinin uzun zamandır savunduğu aşırı ölçüye karar verdi: Qassem Suleimani suikastı .
İran generaline bir hafta önce yapılan insansız hava saldırısı, Trump başkanlığının en önemli kararlarından biri olabilir. Pompeo için dış politika ve ulusal güvenlik alanlarındaki üstünlüğünü yansıtan önemli bir zaferi temsil etti.
Ayrıca, İran'la yüzleşmenin hüküm sürdüğü bir yönetimde , “herkesin üzerinde anlaştığı tek bir merkezi düzenleme ilkesi” sözleriyle , kısıtlayıcı etkilerin azaldığını vurguladı .
Obama ulusal güvenlik konseyinin eski üst düzey yetkilisi ve şu anda Uluslararası Kriz Grubu başkanı Rob Malley şunları söyledi: “Açıktır ki İran bu yönetim için bir sabitleme ve saplantıdır. Ve kesinlikle Sekreter Pompeo'nun bir fiksasyonu gibi görünüyor. ”
Trump'ın ulusal güvenlik konseyi (NSC) Körfezi eski direktörü Kirsten Fontenrose, “Pompeo bir İran şahin ve iç çemberdeki herkesten daha güçlü” dedi. savunma sekreteri Mark Esper ve ulusal güvenlik danışmanı Robert O'Brien.
“Pompeo, CIA yöneticisi olmanın güvenilirliğine sahip. [Gina] Haspel şu anda CIA direktörü, ama Pompeo başkanın fısıltısı. [Başkanın istihbarat brifinglerinde] dilin ne anlama geldiğini söyleyebilir ve başkan onu çok yakından dinler. Büyük bir etkisi var. ”
Birden fazla rapora göre, Suleimani'nin öldürülmesi birkaç gün önce, İran destekli Şii milislerin Irak askeri üssüne yaptığı 27 Aralık saldırısının Amerikalı bir müteahhiti öldürmesi üzerine Trump'a bir seçenek olarak sunulmuştu. Bu vesileyle cumhurbaşkanı Pompeo'nun lobisini görmezden geldi ve daha az yürüyen bir misilleme seçti: milislere karşı hava saldırıları Kata'ib Hizbullah.
Ancak bu bir karşı yumruk oluşturdu: Şii militiamen ve destekçileri, Irak kontrol noktalarından hiçbir direnç göstermeden Bağdat'ın güçlendirilmiş diplomatik çeyreği Yeşil Bölgeye koştu ve ABD büyükelçiliği bileşiminin kapılarını geçersiz kıldı .
İsyancılar büyükelçilik binasının kendisini ihlal edemedi, Irak kuvvetleri sonunda olay yerine geldi ve milisler dağıldı. ABD'de yaralanma olmadı. Ancak olay cumhurbaşkanını sinir etti. CNN çözdügü yetkilisine göre , sadece dört Amerikalılar öldürüldü 2012 yılında Bingazi ABD konsolosluğuna düzenlenen saldırının Trump hatırlatmak, vermedi ama aynı zamanda İran devriminden sonra Tahran'daki ABD büyükelçiliği 1979 nöbet , hangi 52'de ABD'li diplomatlar ve personel rehin alındı.
Politik ders açıktı. İran rehin krizi Jimmy Carter'ın cumhurbaşkanlığı için ölümcül oldu, Bingazi saldırısı o zamanlar devlet sekreteri Hillary Clinton, o zamanlar kongre üyesi Mike Pompeo tarafından kuzgunlaştırmak için yıllarca kullanıldı .
Bu arka plana karşı Pompeo, Oval Ofis'te zayıflık gösterme riskleri konusunda uyardığı geçen hafta açık bir kapıya bastırıyordu.
Ayrıca Pompeo'nun, Trump Florida çevresindeki Mar-a-Lago tatildeyken, çevresindeki ulusal güvenlik personelinin tam bir tamamlayıcısı olmadan kararın alınmasına neden oldu.
Eski bir Pentagon konuşmacısı ve yeni bir kitap Beyaz Saray Savaşçıları: Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Amerikan Savaş Yolunu Nasıl Değiştirdiğini yazan John Gans, bu koşulların Pompeo'nun politika oluşturma süreci boyunca “bir son çalıştırma” yapmasına izin verdiğini söyledi.
Gans, “Bu şeyin işe yaramadığı çok açıktı” dedi. “Ve Pompeo hey diyebildi: bu seçeneği seçmedin çünkü insanlar haftanın başında çok agresif olduğunu düşündü ve sonra onu sattı. Trump fırladı ve işte buradayız. ”
Diğer eski yetkililer ve analistler, Pompeo'nun son üç yıllık ihtiyat seslerinden ayrılma nedeniyle her durumda yoluna gireceğini savunuyorlar. Güvenlik analisti Peter Bergen'e yakın zamanda yayınlanan bir kitap olan Trump ve Generalleri'ne göre, eski savunma sekreteri James Mattis Beyaz Saray'a İran konusunda agresif seçenekler sunmayı reddetti.
Diplomatik bir kaynağa göre, eski ortak şefler başkanı Gen Joseph Dunford'un tavsiyesi, Trump'ın Haziran ayında İran'a yönelik hava saldırılarını durdurma kararının son dakika kararında önemli bir faktördü Onların yerine geçen eski savunma sanayi lobicisi Esper ve Gen Mark Milley bu kadar kısıtlayıcı bir rol oynamadı.
Geleneksel olarak kararların tartışıldığı NSC'de, Pompeo'yu ikinci olarak tahmin etme deneyimi ve yetkisi olan kimse de yoktur. O'Brien, çok az ulusal güvenlik deneyimi olan bir avukattır. Aynı zamanda Orta Doğu'nun kıdemli müdür yardımcısı Victoria Coates bir sanat tarihçisi olarak eğitildi ve dış politika deneyimini İran'ın bir başka sertleştiricisi olan Senatör Ted Cruz'a danışman olarak kazandı.
 Trump neden İran'ın Kâhin Süleyman'ın öldürülmesini emretti? - video açıklayıcı
Eski bir özel kuvvetler subayı Rob Greenway'e Coates'in altında, Orta Doğu'da politikayı yönetmek için genişletilmiş bir rol verildi.
Eski bir Trump yetkilisi, “Tüm bölgeyi ele geçirdi ve İran'ın merceğini tüm bölgeye yaydı. “Ona İran'a karşı ekonomik bir savaş koordine etme görevi verildi ve onun için her şey İran'ı diğer tüm tiyatrolarda yenmekle ilgili.”
Fontenrose'a göre, büyük bir Yemen imar girişimi İran'a özel odaklanmadan feda edildi.
“Bu odağın bir parçası uygun,” dedi. “Ama ne yazık ki tüm vizyon kayboldu. Nüans, ışık ve gölge yok. ”
Bununla birlikte, bazı analistler, tamamen İran merkezli bir Orta Doğu bakış açısıyla bazı yeni evrimlere dikkat çekti. Geçen ay bir ayrılışta, İran dışişleri bakanlığı temsilcisi Brian Hook, Yemen'deki Houthi hareketinin Tahran'dan bağımsız hareket ettiğini ve sadece bir vekil olmadığını kabul etti .
Üst düzey bir yönetim yetkilisi, “İdarenin politika odağı İran dosyasının çok ötesine uzanıyor” dedi. “Diğer önemli öncelik alanları arasında Ortadoğu Stratejik İttifakı, Libya, İsrail, Yemen, Suriye, Lübnan ve Irak yer alıyor . Aslında, Victoria Coates şu anda ülkelerindeki çatışmanın çözülmesine yardımcı olmak için çok yönlülüğümüze işaret eden Libyalılarla yurtdışı toplantısı yapıyor. ”

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...