11 Ocak, 2020

Umman Sultanı ölür ve yerine kuzeni gelir .theguardian


Umman Sultanı ölür ve yerine kuzeni gelir



Raporlara göre Haitham bin Tarık el Said, çocuğu olmayan Sultan Kâbus bin Said'in yerini alacak

Sultan Kâbus bin Said 2007 dosya fotoğrafında.
Umman'ın Sultan Qaboos bin Said, Arap dünyasının en uzun süre hizmet veren hükümdarı ve sessiz diplomasisi ile ünlenmiş , 79 yaşında öldü .
Kuzeni Haitham bin Tarık el Said, yeni hükümdar olarak yemin edecek ve popüler hükümdarı kimin başarabileceğine dair onlarca yıl süren spekülasyonlara son verecek.
Boris Johnson, Qaboos'un ölümünden “derinden üzüldüğünü” ve onu “çok özlenecek olan son derece bilge ve saygın bir lider” olarak nitelendirdiğini söyledi.

Şöyle dedi: “Umman'ın istikrarlı ve müreffeh bir ulusa gelişmesine olan bağlılığı ve Umman halkının yaşamlarını iyileştirmeye çalışan ulusun babası olarak hatırlanacak. Majesteleri Sultan Qaboos'la tanışmaktan zevk aldım ve uluslar arasında ve inançlar arasında barış ve anlayışa olan bağlılığından etkilendim. Sadece Umman'da değil, bölgede de derin bir miras bırakıyor .

“İngiltere, Umman'ın gururlu bir arkadaşı ve kalıcı ortağıdır ve düşüncelerimiz ve dualarımız Umman halkıyladır.”
Dışişleri Bakanı Dominic Raab, padişahın 40 yıllık kuralını “geniş saygı gören” olarak nitelendiren ve “Umman ve daha geniş bölgede barışı ve istikrarı teşvik etmek” için çok çalıştığını söyleyen övgü ödeyen diğerleri arasındaydı.Haitham bin Tarikat el-Said
Arap Yarımadası'nda eski bir İngiliz koruyucusu olan Umman , 1970 yılında babasının aleyhine yapılan kansız darbeden bu yana İngiltere'nin yardımı ile yürürlüğe giren Qaboos tarafından yönetiliyordu. 2014'ten bu yana en az iki kez kolon kanseri olduğuna inanılan şeyin tedavisi için yurtdışına gitti ve Belçika'daki hastaneden Muscat'a yeni döndü.
Qaboos'un çocuğu yoktu ve protokolü izleyerek halka açık bir halef atamamıştı. 1996 tarihli bir tüzük, yönetici ailenin bir halef seçmesi gerektiğini veya adın padişahın bıraktığı mühürlü bir zarftan geleceğini ve kraliyet ailesi karar veremezse açılacağını söylüyor. Aile, konuyu görüşmek üzere Cuma gecesi aceleyle bir konsey topladı, raporlara göre Qaboos'un “bilge rehberliği” ile gitmeye karar verdi.
Umman anayasası, padişahın kraliyet ailesinin yanı sıra “Müslüman, olgun, rasyonel ve Umman Müslüman ebeveynlerinin meşru oğlu” olması gerektiğini söylüyor.
Taht için 80'den fazla uygun aday olduğuna inanılıyordu.
Oxford'da eğitim görmüş Haitham bin Tarık el Said, 1990'lı yılların ortalarından beri miras ve kültür bakanı olmuştur ve daha önce dışişleri bakanlığında çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2013 yılında Umman'ın kalkınma komitesine başkanlık etmek üzere atandı ve kraliyet mahkemesinin politikasında çok bilgili.
Ataması, 65 yaşındaki başbakan yardımcısı Asad bin Tarık el Said'in isminin padişah zarfında olduğunu kabul eden Umman'a sürpriz bir şey olarak geliyor. Esad, Qaboos'un “özel temsilcisi” idi, yurtdışındaki anlaşmaları yerine getirdi ve padişah adına birkaç kez halkın katılımını yaptı.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nde araştırma görevlisi Cinzia Bianco, "Aile, en az tartışmalı yoldan geçti ve Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin müdahalesi ile işaretlenmiş bir tartışma yerine birliği destekledi" dedi. .
“[Haitham'ın] en büyük zorlukları, reformlar ve sıradan Umman'ın işbirliği ve güveni konusunda yerel ekonomik seçkinlerden satın almak olacaktır, çünkü finansal fedakarlıklara ihtiyaç duyulacaktır.”
Televizyonda yaptığı bir konuşmada Haitham, Maskat'ın tüm uluslarla dostane ilişkiler politikasını desteklemeye söz verdi. “Anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesine yardımcı olmaya devam edeceğiz” dedi. Yeni sultan, borçlu petrol üreticisinde gergin devlet finansmanını ve yüksek işsizliği ve Orta Doğu komşularının jeopolitik çıkarlarını dengeleme görevini devralıyor.
Devlet medyasında, kamu ve özel sektörde üç günlük resmi yas ilan edildi. “Büyük üzüntü ve derin hüzünle… kraliyet mahkemesi Cuma günü vefat eden Majesteleri Sultan Qaboos bin Said'i yas tutuyor” dedi saraydan.
Komşu Körfez ülkeleri de üç günlük yas ilan etti.
Qaboos'un cenaze töreni, Omanis palmiye ağacı kaplı rotayı tahtından çıkardığı için bazıları Muscat'ın ana yolundan geçti, bazıları ellerine uzanırken diğerleri fotoğraf çekti.
Umman bayrağıyla örtülü olan tabut, içinde yüzlerce kişinin dualara katıldığı Sultan Qaboos Ulu Camii'ne taşındı. Haitham, geleneksel kavisli bir hançer ya da beline bağlanmış hanjar ile tabutun karşısında duruyordu Qaboos daha sonra bir aile mezarlığına gömüldü.
Devlet haber ajansı ONA, Qaboos'un “Umman'ı kucaklayan ve Arap, Müslüman ve tüm dünyaya yayılan ve tüm dünyanın saygı duyduğu dengeli bir politikaya ulaşan cömertlik açısından zengin bir bilge yürüyüşün ardından öldüğünü söyledi.
Muhalefet etmeden, Dhofar isyancılarıyla İngiltere'nin yardımıyla savaşırken , Qaboos birçok Körfez liderinden daha hafif bir el ile hüküm sürdü ve ülkeyi köleliğin yasal olduğu zenginleştirilmiş modern bir devlete sahip olan sadece altı mil asfalt yollarla bir arka sudan dönüştürdü.
Suudi liderliğindeki Körfez İşbirliği Konseyi'ne üyeliğini korurken ve Yemen'in iç savaşında arabuluculuk çabalarını kolaylaştırırken İran'ın dünya güçleriyle nükleer anlaşmasında önemli bir rol oynayan Umman'ın “herkese dost ve hiç kimseye düşman” politikası Muscat'ın gizli arabulucu.
Bununla birlikte, Haitham'ın askeri geçmişi olan genç adayların pahasına atanması, hem iç hem de dış politikada bozulma yerine süreklilik arzusu anlamına geliyor.
Analistler, genç şahinlerin komşu Suudi Arabistan ve BAE'de iktidara geldiği bir dönemde, kraliyet ailesi uyuşmazlığı ve bölgedeki aşiret rekabetlerinin ve siyasi istikrarsızlığın yeniden canlanması konusunda endişeli.
Reuters ve AFP ile

///////////////////////////////
İran ve ABD arasındaki diplomatik bağlantıları dengelerken Arap saltanatını modernize eden lider

Sultan Qaboos bin Said Ocak 2019'da Maskat, Umman'daki kraliyet sarayında
Sultan Qaboos bin Said, Ocak 2019'da Maskat, Umman'daki kraliyet sarayında söyledi. Umman'ın hükümeti 79 yaşında öldü. Fotoğraf: Andrew Caballero-Reynolds / AP

79 yaşında ölen Sultan'ın Sultan Qaboos bin Said, 1970 saray darbesinde iktidarı ele geçirdikten sonra Ortadoğu'nun en uzun süren hükümdarı olarak yaşadı ve düşman İran ile ABD arasındaki diplomatik bağları dengeleyerek Arap sultanlığını modernliğe çekti .
Sultana daha önce kolon kanseri teşhisi kondu. Son aylarda sağlık durumunun kötü olduğuna inanılıyordu ve Aralık ayında sağlık muayenesi için Belçika'ya gitti.
İngiliz eğitimli padişah, tahtını alırken sadece üç okula ve elektrik, radyo, gözlük ve hatta şemsiye yasaklayan sert yasalara ev sahipliği yapan bir ülkeyi yeniden düzenledi. Hükümdarlığı altında Umman , konuksever bir turizm merkezi ve kilit bir Orta Doğu muhatabı olarak bilinir ve ABD'nin İran ve Yemen'deki serbest tutsaklarına yardım eder ve hatta Filistinlilerin gelecekteki bir devlet için istedikleri toprakları geri çekerken İsrailli yetkililerin ziyaretlerine ev sahipliği yapar.
Öldüğünde evlenmemiş olan Qaboos'un çocuğu yoktu ve geçmişi kanlı devralmalarla dolu iktidardaki El Said hanedanı arasında bir geleneği , kamuya açık bir isim vermedi .

Yetkililerin hastalığını hiçbir zaman açıklamadığı halde sultanın bir süredir hasta olduğuna inanılıyordu. Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nün Aralık 2019 tarihli bir raporunda, onu “diyabet ve kolon kanseri öyküsünden” muzdarip olarak nitelendirdi. Sekiz ayını Almanya'da bir hastanede geçirdi ve 2015 yılında Umman'a döndü ve kraliyet mahkemesi sadece aldığı tedavinin başarılı olduğunu söyledi.
Qaboos, liderleri daha sade bir kıyafetle tanınan bir bölgede şık bir figür kesti. Renkli türbanları, geleneksel bir kavisli hanjar bıçağı olan Umman'ın sembolü olan forma uyan cüppeleri gibi göze çarpıyordu. Sünni-Şii bölünmesinden önce daha liberal bir İslam dalı olan Umman'ın Ibadi Müslümanlarına manevi olarak liderlik ettiği inancından zaman zaman beyaz bir türban takıyordu .
Dışa bakan dünya görüşü, hükümdarı sultanlığın bir ortaçağ devletine daha çok benzeyen babası Sultan Said bin Taimur'la daha keskin bir tezat oluşturamazdı. Kölelik yasaldı, kimse yurtdışına seyahat edemedi ve müzik yasaklandı. O zamanlar, Polonya'nın büyüklüğünde olan Umman'ın sadece altı mil asfalt yolları vardı.
Sultan Said, 18 Kasım 1940'ta Salalah'ta doğan Qaboos'un İngiltere'de çalışmaya gitti. Yurtdışında geçirilen zamana İngiltere'nin Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'nde eğitim ve o zamanlar Batı Almanya olan İskoç Tüfekler Alayı ile eğitim dahildir.
Qaboos 1964'te Salalah'a döndü ama kendini sarayda kilitli buldu. Yurtdışından arkadaşlarından kendisine gönderilen müzik kasetleri İngilizlerin gizli mesajlarını içeriyordu. Londra, bir suikast girişiminden sonra giderek eksantrik hale gelen Sultan Said ile hayal kırıklığına uğradı ve Komünist isyancılar saltanatın Dhofar bölgesindeki saldırılarını sürdürdüler.
23 Temmuz 1970'te bir saray darbesi sona erdi, Sultan Said Londra'da sürgüne gitmeden önce kendini ayağa vurdu. Qaboos iktidara geldi. "Dün, Umman karanlıktaydı," dedi Qaboos darbeden sonra. “Ama yarın Umman ve halkı için yeni bir şafak doğacak.”
Qaboos hızla ülkeyi modernize etmeye, babasının yapmadığı okulları, hastaneleri ve yolları inşa etmeye yöneldi. Şah Muhammed Rıza Pehlevi, İngiliz ve Ürdün yönetimindeki İran kuvvetlerinin yardımıyla padişah, Dhofar isyanını geri aldı.
Zaman içinde Qaboos yazılı bir anayasaya karşılık gelenleri tanıttı, bir parlamento oluşturdu ve vatandaşlara sınırlı söz hakkı verirken sınırlı siyasi özgürlükler verdi. Güçlü tutuşunun bir işareti olarak, başbakan ve savunma, maliye ve dışişleri bakanı ve aynı zamanda saltanatın merkez bankasının valisi olarak görev yaptı.
2011'de daha geniş Arap Baharı huzursuzluğunun bir parçası olarak küçük protestolar patlak verdi.
Yaşlandıkça, Qaboos da giderek daha fazla münzevi oldu. Okuma, müzik ve yatçılık olmak üzere üç büyük tutkusu olduğu bilinmektedir. Organın ve udun çalmasının yanı sıra “ciddiyetle okuması” söylendi. Senfoni orkestrası yarattı ve 2011 yılında Muskat'ta bir kraliyet opera binası açtı. Yatı “Al Said” dünyanın en büyüğü arasında ve sık sık Muscat'ın dağlık limanına demirlemişti.
Qaboos kısa bir süre önce ilk kuzeniyle evlendi. Çocukları yoktu ve 1979'da boşandılar.

Hiç yorum yok:

kim nerde görmüş ise öyle bilir....... Necati Çavdar

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10155049048712700&set=a.10153847261797700 https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150497860737700&...